Sve objave od slijepi

Obogaćivanje sadržaja za slijepe u lokalnoj zajednici

Zoran i Andreja aktivno rade na pripremi informativno-edukativnih ploča za planinarsku stazu prilagođenu slijepim osobama i izradi legendi na brajici za Požešku kuću. Ideja o uređenju prve Braille trail staze u Hrvatskoj razvila se u suradnji sa HPD Gojzerica. Nadamo se da ćemo uspjeti ovu izvrsnu ideju provesti u djelo. A zahvaljujući brižnim djelatnicama Gradskog muzeja Požega proširuje se količina muzejskog sadržaja prilagođenog slijepim osobama.

Edukacija u Premanturi

Od 04. do 06. rujna u ERKS Premantura Hrvatski savez slijepih organizirao je edukaciju /izobrazbu upravljačkih i operativnih predstavnika temeljnih udruga Članica s ciljem prijenosa specifičnih znanja u području u kojem djeluju Hrvatski savez slijepih i njegove temeljne udruge Članice a na kojoj je sudjelovala i naša Udruga. Program je osmišljen temeljem planiranih inovativnih modela financiranja i pružanja socijalnih usluga u sljedećem razdoblju. Teme su bile vezane uz područje radnih odnosa kroz projektno financiranje, organizaciju rada, upravljanje projektnim timom, te druga područja važna za kvalitetnu provedbu projekata u udrugama u skladu s modelima financiranja i izmjenama i dopunama Zakona o radu, te uvjetima prijavljivanja na pozive općenito s posebnim naglaskom na prijavljivanje institucionalnih podrški kao preduvjeta za ulazak u temeljno sustavno financiranje.

21. PPH u pikadu

Od 31. kolovoza do 03. rujna u ERKS Premantura odigrano je pojedinačno prvenstvo Hrvatske u pikadu za slijepe. Nastupilo je 72 igrača i igračica iz 16 klubova. Natjecanje je krenulo kvalifikacijama, zatim grupnim dijelom i na samom kraju najbolji su igrali u završnici. Od pet natjecatelja naše Udruge dvoje se kvalificiralo u završnicu. Josip Banović u kategoriji B1 osvojio je četvrto mjesto a Đurđica Šerer u kategoriji B2 osvojila je peto mjesto.

Izlet Brestovac

Udruga slijepih Grada Požege i Požeško-slavonske županije u sklopu višegodišnjeg Programa „Upoznajmo Lijepu našu … bližu i dalju okolicu“ organizirala je 30. srpnja 2023 godine jednodnevni izlet za svoje članove na ribnjak ŠRD “Klen” u Brestovcu.

Na ribnjaku udaljenom 6 kilometara od Požege u prekrasnom prirodnom okružju okupilo se 30 – tak članova s videćim pratiteljima i pratnjom. Poslije ručka uslijedilo je druženje i pjesma do kasnih popodnevnih sati. Za glazbenu pratnju na harmonici pobrinuo se naš prijatelj Slavko a u pomoć su mu priskočili i poneki članovi Udruge. Izletnici su se rastali u isčekivanju slijedećeg zajedničkog izleta.

Vikend inkluzije u Savičentu

Na poziv poznatog istarskog slijepog planinara Feruča Lazarića predstavnici naše Udruge sudjelovali su 10. lipnja 2023. na 4. vikendu inkluzije u Savičentu. Nakon okupljanja sudionika na trgu ispred Lože krenulo se u obilazak ovog predivnog mjesta uz pratnju turističkog vodiča te izložbe stvaralaštva slijepih na kojoj su bile izložene rukotvorine i našeg člana. Potom je uslijedilo zabavni program uz planinarski bal i večeru u dvorcu Grimani. Drugog dana organiziran je odlazak u izletište slijepih Istre Cukrići, vožnja tandem biciklima, jahanje i pikado. Sa ovog događanja naši članovi nose samo lijepe uspomene.

Željka Peška osvojila zlato i broncu na EP u kuglanju za slijepe

Prošlog tjedna održano je 22. Europsko prvenstvo u kuglanju za slijepe i slabovidne u Rumunjskom gradu Targu Mures. Naša vrhunska sportašica Željka Peška nastupila je kao članica hrvatske reprezentacije te ekipno osvojila zlatnu medalju dok je u kategoriji singl osvojila broncu. Ovim putem čestitamo našoj Željki i njenom treneru Željku Lončaru. Sveukupno hrvatska reprezentacija osvojila je 7 zlatnih, tri srebrne i tri brončane medalje.

Pruži mi ruku

Ovu nedjelju su planinari HPD Gojzerica pružili ruku članovima Udruge slijepih Grada Požege i Požeško-slavonske županije i odveli ih na prvi zajednički planinarski izlet koji je ujedno i  prvi zajednički izlet jednog Planinarskog društva i Udruge slijepih u Slavoniji. Okupili su se u jutarnjim satima ispred sjedišta HPD Gojzerica i kratko upoznali. Videća pratiteljica slijepih i slabovidnih planinarima je dala nekoliko savjeta kako treba voditi.Uz puno dobre volje planinari su se upustili u vođenje slijepih i slabovidnih osoba koje su im pružile svoju ruku s povjerenjem.Izlet je protekao veselo, uz puno razgovora i pošalica. Hodali su zajedno od Velike uz potok Dubočanka do šumskog predjela Duboka i sjenice Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije.Papuk nisu gledali ali su uživali u žuborenju njegovih nabujalih potoka, mirisu procvjetale bazge i ugodnoj hladovini stoljetnih krošnji. Na ovom izletu nisu se brojali prijeđeni kilometri već nova poznanstva a sunčano vrijeme je dodatno uljepšalo cijeli događaj.Planinarenje svakoj osoba, neovisno vidi li ona ili ne, donese u život puno lijepih trenutaka i doživljaja. Sudionici izleta pohvalili su ideju i realizaciju ovog zanimljivog i  za članove Udruge slijepih novog iskustva stoga ćemo ovu praksu zajedničkih izleta nastaviti. Ovim druženjem obogatili smo jedni druge, stekli nova znanja i vještine te se veselimo budućim podvizima.

Susret slijepih žena Slavonije i Baranje 2023

U subotu 03. lipnja u Virovitici održan je tradicionalni susret slijepih žena Slavonije i Baranje na kojem su sudjelovale dvije članice naše Udruge uz asistenciju videćih pratitelja. Na početku susreta sve prisutne gošće pozdravila je predsjednica Organizacije slijepih VPŽ Valentina Markovinović i pročelnik grada Virovitice za društvene djelatnosti Alen Bjelica. Nakon predstavljanja prisutnih članica i međusobne razmjene poklona domaćini su nas poveli u obilazak prekrasnog dvoraca Pejačević i Gradskog muzeja Virovitica. Po završetku obilaska susret slijepih žena Slavonije i Baranje nastavio se u prostorijama Udruge uz domjenak, glazbu i ugodno druženje. Kako je to običaj dogovoreno je domaćinstvo susreta za iduću godinu te je isto prihvatila Našička Udruga.