Arhiva kategorije: Nekategorizirano

Biciklijada 2018.

Na ovogodišnju biciklijadu u sklopu sportsko rekreativne manifestacije „Požega zdravi grad” uključit će se i Rekreacijski klub Udruge slijepih Grada Požege i Požeško slavonske županije sa svojim tandem biciklom. Ovaj klub osnovan je prošle godine u sklopu Programa „Živjeti život kao san-samostalno aktivno neovisno“ kojeg financira Ministarstvo za demografiju obitelj mlade i socijalnu politiku.
Nositelj Programa je Udruga slijepih Varaždinske županije, a Partner 1 je naša Udruga. Ostali partneri iz naše županije su Grad Požega i Centar za socijalnu skrb – Obiteljski centar Požega.
Prioritetno područje ovog programa je prevencija institucionalizacije i povećanje socijalnog uključivanja slijepih osoba kroz pružanje inovativnih i učinkovitih socijalnih usluga.
Ovaj Program se simultano provodi u Varaždinskoj i Požeško-slavonskoj županiji, a usmjeren je na stvaranje preduvjeta za bolje socijalno uključivanje slijepih osoba kroz njihovo digitalno opismenjavanje, stjecanje vještina o inovativnim socijalnim uslugama i stjecanje znanja kroz rehabilitacijske sadržaje te rekreacijske i kulturne aktivnosti usmjerene na povezivanje slijepih osoba s lokalnom zajednicom.
Tandem bicikl na kojem će se na biciklijadi rekreirati naši članovi uz pomoć asistenta volontera dio je opreme iz ovog programa vrijedan je 6.200 kn.

Međunarodni dan sestrinstva “Glas medicinskih sestara i tehničara za osobe s invaliditetom”

Međunarodni dan sestrinstva “Glas medicinskih sestara i tehničara za osobe s invaliditetom”
09. svibnja 2018. godine povodom Međunarodnog dana medicinskih sestara i tehničara predsjednica Podružnice OŽB Požega, Jelena Kitanović, mag.med.techn. i članovi Podružnice su predstavili Hrvatsku udrugu medicinskih sestara.
Proveli su jedan trening u ugodnom druženju s članicom reprezentacije i požeškom kuglačicom Željkom Peška koja je osvojila prvo mjesto na Svjetskom prvenstvu u kuglanju za slijepe i slabovidne 2015. Članovi HUMS-a nisu skidali osmijeh sa lica i najavili su daljnje djelovanje u želji da se pomogne slijepim osobama i osobama oštećena vida.

Nadbiskupijski susret slijepih i slabovidnih osoba u Đakovu

Susret slijepih i slabovidnih osoba Đakovačko-osječke nadbiskupije održan je u subotu 7. travnja 2018. u organizaciji Nadbiskupijskog povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i članova njihovih obitelji. Susretom je koordinirao vlč. Alojz Kovaček, nadbiskupijski povjerenik za ovo pastoralno područje. Okupljanje sudionika započelo je u katedrali Sv. Petra u Đakovu, s početkom u 10 sati.
Susretu se odazvalo oko 200 osoba, uglavnom članova slijepih i slabovidnih i njihovih pratitelja iz Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Vukovarsko-srijemske, Požeško-slavonske županije te Posavske županije (BiH). Na susretu su sudjelovali članovi Povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i članova njihovih obitelji, volonteri Crvenog križa iz Đakova te zbor Župe Dobrog Pastira iz Đakova.
Nakon misnog slavlja svi su se uputili u Sinodsku dvoranu Središnje nadbiskupijske i fakultetske knjižnice u Đakovu, gdje je uslijedilo predavanje dr.sc. Borisa Vulića na temu „O zdravlju i spasenju“. Predavač je u svome izlaganju govorio o dvije dimenzije zdravlja; o društvenoj dimenziji zdravlja u kojoj nejasni odnosi stavljaju pritisak na čovjeka i tada ga čine bolesnim te o duhovnoj dimenziji u kojoj nas vjera može ozdraviti. Kada se bolesnik preda, tada neće ozdraviti. Postoje ljudi koji imaju tradiciju vjere i mogu prije ozdraviti od onih koji je nemaju. Osim tradicije vjere bitna je i osobna vjera. Molitva i ozdravljenje uvijek su otajstvo. Ne smijemo predbacivati onima koji ne ozdrave po molitvi jer Bog jedini zna što je dobro i prikladno za naše spasenje. Spasenje je bitan pojam vjere.
Nakon predavanja sudionicima skupa se obratio nadbiskup Đuro Hranić koji se zahvalio svima na dolasku i organiziranju skupa i izrazio želju da Gospodin svima poput sv. Tome da milost da prepoznamo Njegovu prisutnost u našem životu te da i mi možemo poput Tome pasti pred Njega i ispovjediti – Gospodin moj i Bog moj, u svim poteškoćama i životnim radostima. Uslijedilo je druženje uz domjenak na kojem su sudionike razveselili tamburaški sastav „Anđeli“.