Arhiva kategorije: US

Izlet na Jankovac

U subotu 14.05.2022 godine u sklopu projekta „Živjeti život kao san – samostalno, aktivno, neovisno II“ čiji je nositelj Udruga slijepih Varaždinske Županije kojima smo na projektu  prvi partner, organiziran je posjet i planinarenje u park prirode Papuk – Jankovac. Predstavnike i članove naše Udruge pri dolasku na Jankovac srdačno je dočekala čuvarica parka Patricija s kojom smo pošli u obilazak umjetnih jezera i Parka, te nam svojim opširnim znanjem o Parku i dobrom voljom utoliko uljepšala posjet Jankovcu i proširila naša znanja o prirodi koja nas okružuje. Nakon obilaska uslijedio je ručak i ugodno druženje

Posjet kazalištu

U petak 13. svibnja 2022.g., u sklopu projekta “Živjeti život kao san – samostalno, aktivno, neovisno II”, na kojem smo partneri Udruzi slijepih Varaždinske županije, članovi kulturno-književnog kluba naše Udruge posjetili su Gradsko kazalište Požega u kojem se odigrala predstava šibenskog HNK naziva  „Ženski orkestar“. Riječ je o zanimljivom i komičnom komadu koji se poigrava s klasičnim dramskim tekstom, suvremenim životom umjetnika te vječnim pitanjem ljubavi a sve to protkano autorskom glazbom koju na sceni izvode glumci. Ovim  aktivnostima kulturno književnog kluba želi se potaći uključivanje slijepih osoba u kulturno-umjetničke sadržaje zajednice te kvalitetno provođenje slobodnog vremena što se ovim aktivnostima i postiglo.

Nadbiskupijski susret slijepih i slabovidnih osoba- Đakovo 2022

Susret slijepih i slabovidnih osoba Đakovačko-osječke nadbiskupije održan je u subotu 23. travnja 2022. u organizaciji Nadbiskupijskog povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i članova njihovih obitelji. Susretom je koordinirao vlč. Alojz Kovaček, nadbiskupijski povjerenik za ovo pastoralno područje. Okupljanje sudionika započelo je u katedrali Sv. Petra u Đakovu, s početkom u 09.15 sati. Susretu se odazvalo oko pedesetak osoba, uglavnom članova slijepih i slabovidnih i njihovih pratitelja iz Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Vukovarsko-srijemske i Požeško-slavonske županije. Na susretu su sudjelovali i članovi Povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i članova njihovih obitelji, volonteri Crvenog križa te  sestre svetog Križa.

 Susret je počeo misnim slavljem u katedrali koje je predvodio nadbiskupijski povjerenik za osobe s invaliditetom velečasni Alojz Kovaček koji se prisjetio začetnika tih susreta prije 40 godina; prečasnog Ivana Šeše i prečasnog Ivana Matijevića. Njihovu inicijativu nastavilo je povjerenstvo za pastoral osoba s invaliditetom, kazao je velečasni Kovaček.

Nakon misnog slavlja susret je nastavljen predavanjem vlč. Mateja Perića pod nazivom „Kada vina ponestane“  i druženjem u dvorani Sinodske dvorane Središnje nadbiskupijske i fakultetske knjižnice u Đakovu.

Okrugli stol-„Informiranost o socijalnim pravima“

20. travnja 2022 godine u suradnji Udruge slijepih GPPSŽ i Centra za socijalnu skrb Požega održan je okrugli stol pod nazivom „Informiranost o socijalnim pravima“. Svrha okruglog stola bila je upoznati članove Udruge sa odredbama novog Zakona o socijalnoj skrbi u dijelovima koji se dotiče ciljane skupine.  Sustav socijalne skrbi, premda bi trebao biti krajnja pomoć osobama s invaliditetom, često je prva i jedina pomoć. Djelatnice Centra za socijalnu skrb Požega Josipa Kolić dipl. soc. radnica i Ana Bagarić mag. soc. rad održale su  predavanje članovima Udruge vezano uz prava i mogućnosti koja ostvaruju preko Centra, izmjenama te  predradnjama za ostvarivanje prava u sustavu socijalne skrbi kao što su doplatak za  pomoć i njegu, osobna invalidnina, naknada za ugroženog kupca energenata, savjetovanja i ostalih prava koja slijepe osobe mogu ostvariti. Članovi su imali priliku postavljati konkretna pitanja na koja su predstavnice Centra odgovarale svakome po naosob.

„Uloga policije u sustavu podrške žrtvama kaznenih djela“

U utorak 12. travnja 2022. u Požegi u Gradskoj knjižnici, u organizaciji Centra za podršku i razvoj civilnog društva  „DELFIN“ održan je okrugli stol „Uloga policije u sustavu podrške žrtvama kaznenih djela“.
Na navedenom okruglom stolu su sudjelovali policijski službenici Policijske uprave požeško-slavonske, predstavnici Centra za socijalnu skrb, Obiteljskog centara, Općinskog državnog odvjetništva u Požegi, Prekršajnog odjela Općinskog suda u Požegi, Udruge slijepih Grada Požege i Požeško-slavonske županije, Udruge HERA Križevci, Ženska soba-Centar za seksualna prava, Udruge za podršku žrtvama i svjedocima-Nacionalni pozivni centar, Udruge Humanum i volonteri.
U vezi s temom okrugloga stola prisutnima su se obratili Nikica Herman Vidmar iz Ministarstva pravosuđa i uprave, Ana Jedličko iz Ravnateljstva policije, Marina Švegelj Jažić iz Udruge HERA, Nives Jozić Kvastek iz Ženske sobe-Centar za seksualna prava, Mateja Meštrović iz Nacionalnog pozivnog centar i Goran Matijević iz Policijske uprave požeško-slavonske.
Tijekom zajedničkog rada naglašeno je da su u većini slučajeva žrtve žene, te je objašnjeno kako se pokreće postupak zaštite, kako žrtve nasilja mogu ostvariti pravo na novčanu naknadu i na psihološku pomoć, te koristiti pravo žrtve na pratnju osobe od povjerenja tijekom cijelog kaznenog postupka.  Nadalje je naglašeno kako se žrtve i svjedoci mogu obratiti i anonimno na besplatni broj 116 006 Nacionalnog pozivnog centra. Na samom kraju istaknuto je kako se samo zajedničkim naporima i proaktivnim pristupom svih dionika sustava podrške može napraviti kvalitetan pomak u radu s krajnjim korisnicima – žrtvama kaznenih djela.
 

Izvor: PU požeško-slavonska

Goran Grgić izabran za novog predsjednika Udruge

Na sjednici skupštine Udruge slijepih Grada Požege i Požeško-slavonske županije održane 11. ožujka 2022 g. za novog predsjednika u mandatnom razdoblju 2022-2026 izabran je Goran Grgić koji je do sada obnašao dužnost dopredsjednika Udruge. Upravni odbor na svojoj sjednici za novog  dopredsjednika imenovao  je Zorana Drinovca a za tajnika imenovan je Krešimir Dragičević.

Obilježavanje Međunarodnog dana žena

Dana 08. ožujka 2022. godine u prostorijama Udruge obilježen je Međunarodni dan žena na kojemu se, uz mali domjenak, okupilo petnaestak žena članica Udruge uz pomoć videćih pratitelja.

Početak ove male svečanosti započeo je dopredsjednik Udruge Goran Grgić. Dan žena, slično kao i majčin dan posvećen je ženama, ali ovaj puta svim ženama, ne samo majkama, započeo je Goran. U nastavku Goran stavlja naglasak na ravnopravnost statusa između muškaraca i žena te navodi kako danas žene rade gotovo na svim područjima kao i muškarci. Kao primjer tome naveo je djelatnosti poput znanosti, umjetnosti, sporta,  politike i ostala društva i kreativna zanimanja.

Nakon održanog govora dopredsjednik je, kao mali znak pažnje, ženama podijelio karanfile. Nakon toga uslijedilo je  druženje uz prigodni domjenak.

Edukacija Kardiovaskularno zdravlje Covid19 & Žene i srce

U ponedjeljak 07. ožujka u prostorijama Udruge putem zoom aplikacije održana je edukacija pod nazivom „Kardiovaskularno zdravlje COVID 19 & Žene i srce“ u okviru projekta „Putevi do srca“ koji provodi Hrvatski savez slijepih u partnerstvu sa Poliklinikom za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju Srčana. Svrha edukacije bila je slijepim osobama prenijeti najnovija saznanja o rizicima, prevenciji i sprječavanju daljnjih komplikacija kardiovaskularnih i koronarnih bolesti. Edukaciju je za desetak prisutnih članova održao prof. prim. dr.sc. Goran Krstačić.

Potpisan ugovor za dvogodišnji program pružanja usluge osobne asistencije “Videći pratitelj-podrška slijepima za život u zajednici”

18.2.2022. predsjednik Udruge Josip Banović sudjelovao je na svečanom potpisivanju i uručivanju ugovora za Ograničeni poziv dvogodišnjih programa udruga koje pružaju usluge osobne asistencije osobama s invaliditetom u Republici Hrvatskoj za razdoblje 2022. – 2023. u organizaciji Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike koje je održano u prostorijama Gospodarske komore u Slavonskom Brodu.

Kroz projekt   “Videći pratitelj-podrška slijepima za život u zajednici”  korisnicima se  osigurava  pružanje socijalnih usluga prijevoza, pratnje i videće asistencije u različitim socijalnim aktivnostima ovisno o potrebi slijepe osobe. Cilj projekta je povećati socijalnu uključenost i unaprijediti kvalitetu života slijepim osobama i osobama s oštećenjem vida.

Svjetski dan Brailleovog pisma

Na temelju odluke generalne skupštine Ujedinjenih naroda od 17. prosinca 2018., kojom je prihvatila prijedlog Svjetske unije slijepih (WBU), 4. siječnja obilježavamo Svjetski dan Brailleovog pisma.

Brailleovo pismo (hrv. brajica), međunarodno pismo za slijepe, priznato je brojnim dokumentima i konvencijama, a predstavlja temelj pismenosti i obrazovanja slijepih osoba u cijelom svijetu. Svojom kreativnošću i entuzijazmom izumio ga je Louis Braille, čiji je datum rođenja odabran kao Svjetski dan Brailleovog pisma.

Ovim povodom koristimo priliku kako bismo naglasili iznimnu važnost brajice koja slijepim i slabovidnim osobama, koje ne mogu koristiti standardni, odnosno crni tisak, omogućava ravnopravni pristup i sudjelovanje u svim područjima života — svakodnevnoj pisanoj komunikaciji, obrazovanju, znanosti, umjetnosti i tehnologiji. Zahvaljujući njoj, slijepe osobe imaju priliku školovati se i raditi uz svoje videće vršnjake, te čitati iz užitka jednako lako kao što to može bilo koja videća osoba.

Uz njezinu važnost, također se želimo osvrnuti i na izazove s kojima se svakodnevno susrećemo u području kvalitete, financiranja i šire dostupnosti brajice u Hrvatskoj. S ponosom ističemo da smo prošle godine napravili značajan korak u suočavanju s navedenim izazovima. Sastavljanjem „Standarda hrvatske brajice” prikupili smo postojeće brajične standarde i notacije koje se trenutno koriste u Republici Hrvatskoj, predstavili određene promjene i, na temelju primjera najbolje prakse, postavili okvir kojemu je cilj osigurati minimalnu kvalitetu materijala tiskanih na brajici.

Prema Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom, brajica ima izuzetno važnu ulogu u kontekstu obrazovanja, slobode izražavanja i mišljenja, te socijalne uključenosti slijepih i slabovidnih osoba.