Arhiva kategorije: US

Organiziran izlet na Zlatnom Lugu

Udruga slijepih Grada Požege i Požeško-slavonske županije i Športska udruga slijepih „Zlatna dolina“ 15 lipnja 2017. godine, u sklopu višegodišnjeg Programa „Upoznajmo Lijepu našu … bližu i dalju okolicu“ organizirala je izlet za svoje članove i članove Udruge slijepih Pakrac Lipik na izletište „Zlatni lug“ .
Na izletištu udaljenom 5 kilometara od Požege u prekrasnom prirodnom okružju okupilo se 40 – tak članova s videćim pratiteljima i pratnjom.
Ovo izletište je idealno mjesto za izlet u prirodu, za vlastitu pripremu hrane ili organiziranu ugostiteljsku uslugu Krčme „Zlatni Lug“.
Bilo je i muzike i pjesme i smijeha.
Poslije ručka uslijedilo je druženje i pjesma do kasnih popodnevnih sati. Za glazbenu pratnju na harmonici pobrinuo se Mirko član Udruge slijepih Pakrac Lipik, a u pomoć su mu priskočili i poneki članovin naše Udruge.
Izletnici su se rastali u isčekivanju slijedećeg zajedničkog izleta.

Susret slijepih žena Slavonije i Baranje

U subotu 27. svibnja 2017. godineUdruga slijepih Grada Požege i Požeško-Slavonske županije bila je organizator i domaćin 20. Susreta slijepih žena Slavonije i Baranje.
Na Susretu su se okupile slijepe žene iz Udruga slijepih; Vukovarsko-Srijemske, Osječko-Baranjske, Brodsko-Posavske, Virovitičko-Podravske, te Udruga slijepih Pakrac -Lipik, Nova Gradiška i Udruge slijepih Grada Požege i Požeško slavonske županije.
Susret je započeo s okupljanjem sudionica. Slijedilo je upoznavanje, predstavljanje, doručak i osvježavajući napici i kraće druženje više od 40 sudionica s pratnjom.
Nakon toga s Trga SV. Trojstva ispred zgrade Muzeja započeo je obilazak kulturno – povjesnih znamenitosti grada Požege uz stručnu pomoć turističkog vodiča , Turističke zajednice Požega.

Nastavi čitati Susret slijepih žena Slavonije i Baranje

Obilježen Međunarodni dan žena

U utorak 7. ožujka u prostoru Udruge u Sokolovoj 5.  tradicionalno je obilježen  Međunarodni dan žena. Na obilježavanju se okupilo 20-tak žena uz pomoć videće pratiteljice ili osobne pratnje.

Ovu malu svečanost otvorio je predsjednik Udruge Zdravko Čop. Ukratko se osvrnuo na  povjesni događaj, štrajk tekstilnih radnica za veće plaće, bolje uvjete rada, pravo glasa  i sl., koji se  održao  prije više od stoljeća i koji je bio povod za utemeljenje ovog dana u borbi za ostvarenje ženskih prava.

Naglasio je da danas u društvu žene imaju ravnopravan status kao i muškarci, te da se bave znanošću, umjetnošću, sportom,  politikom i ostalim društvenim i kreativnim radom.

Ženama članicama nakon toga podjelio je cvijeće kao znak pažnje, te je uz kolače i osvježavajuće napitke nastavljeno druženje povodom ovog dana.

Obilježen spomen dan Svete Lucije

I ove godine članovi Udruge slijepih Grada Požege i Požeško slavonske županije 13. prosinca obilježili su Spomen dan Sv.Lucije zaštitnice slijepih i slabovidnihh osoba.

To je bilo ujedno i Božićno druženje  uz kolače i osvježavajuće napitke.

Također je sačinjen kratak osvrt na rad u 2016.godini.

Na kraju su članovi udruge jedni drugima zaželjeli  sve najbolje za Božićne i Novogodišnje  blagdane.

Posebno naglašavamo da su i ove godine već tradicionalno izveli kratak program i uveselili nas naši mali prijatelji iz dječjeg vrtića „Cvjetna Livada“  te nam okitili božićnu jelku i  posijali božićnu pšenicu  zbog čega smo im od srca zahvalni.

Jednodnevni izlet u Sarajevo

U subotu 22. listopada 2016. godine u 5:30 sati uz pomoć videće pratiteljice i osobnih pratitelja, 15 naših  članova krenulo je u Sarajevo na jednodnevni izlet. Izlet je organizirala Udruga u suradnji s turističkom agencijom Green Gate Travel j.d.o.o. iz Požege.

Na putu do Sarajeva povjesne, zemljopisne i kulturne znamenitosti, izletnicima je predstavio turistički vodič Agencije.

U Sarajevu  u pratnji turističkog vodiča, posjetili smo povjesno kulturne i sakralne objekte kao što su Katedrala, Franjevački samostan, Saborna crkva, Džamija, Gavrilov most te poslovno povjesnu Baščaršiju .

Nakon razgledanja i uživanja u tradicionalnim jelima i okrijepi, navečer u 17:30 sati uslijedio je povratak u Požegu.

Mreža zdravih gradova

Požeško-slavonska županija od 20.-22. listopada 2016-godine bila  je domaćin 21. Jesenskog poslovnog sastanka Hrvatske mreže zdravih gradova. Centralna tema sastanka bila je vezana uz iskustva implementacije strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom – reorijentacija sustava zdravstva potrebama osoba s invaliditetom.

Poslovni sastanak se održao u Hrvatskoj gospodarskoj komori, Vukovarska 6, a otvorio  ga je i uvodnu riječ uputio Alojz Tomašević župan PSŽ. Uvodnu riječ ispred Ministarstva zdravlja RH, uputio je profesor emeritus Silvije Vuletić, predsjednik HMZG. Nastavi čitati Mreža zdravih gradova

Dan bijelog štapa

Članovi Udruge slijepih Grada Požege i Požeško slavonske županije obilježili su u subotu 15.listopada 2016.godine skromno Dan Bijelog štapa. Obilježavanje  i druženje tog za slijepe posebnog dana održalo se u prostoru Udruge u Sokolovoj 5, u Požegi.

Na druženju  i putem medija  upoznali su javnost s strateškim prioritetima  kao što su:

Inkluzivni doplatak, Sustavno financiranje udruga i saveza osoba sa invaliditetom, Centar za rehabilitaciju slijepih, Udžbenici za slijepe učenike i dr.

Izlet Zlatni Lug

Udruga slijepih Grada Požege i Požeško – slavonske županije 22.lipnja 2016. organizirala je jednodnevni izlet na jezero – ribnjak Zlatni Lug u Emovcima. Izletu se odazvalo 30 – ak članova. Uz ručak, šetnju i druženje, članovima udruge su dodatno prezentirane mogućnosti koje imaju u sklopu odobrenog trogodišnjeg programa Ministarstva socijalne politike i mladih – Asistencija – videći pratitelj slijepim osobama koje su nesamostalne u kretanju.

Dan žena

Tradicionalno i ove godine u našoj Udruzi obilježen je Međunarodni dan žena. Tom prigodom okupilo se dvanaest članica kojima se Predsjednik obrato sa par riječi i napravio povijesni osvrt na obilježavanje međunarodnog dana žena. Druženje je nastavljeno u ugodnoj atmosferi.

U okviru projekta “Snagom znanja da razlika bude manja” održana javna tribina

Dana 4. veljače 2016. u hotelu Grgin dol održana je javna tribina u okviru aktivnosti “Poticanje lokalnih zajednica na suradnju i partnerstvo u razvoju volonterstva i tržišta socijalnih usluga”, projekta “Snagom znanja da razlika bude manja”. Tribinu je organizirala Udruga slijepih Požeško – slavonske županije, a na tribini su sudjelovali: Udruga slijepih Varaždinske županije kao nositelj projekta, Hrvatski savez slijepih i Srednja škola Pakrac kao partnerske organizacije u projektu,  predstavnici lokalnih udruga, institucija – Centra za socijalnu skrb, Obiteljskog centra, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Požeško – slavonske županije.

Nakon uvodnog predstavljanja samog projekta, održana je rasprava na temu unapređenja suradnje  lokalnih vlasti i javnih institucija s civilnim društvom vezano uz planiranje i pružanju socijalnih usluga.

Sudionici tribine su imali prilike pogledati promotivni spot o radu udruge i provedbi samog projekta koji je snimila Varaždinska televizija kao dio promotivnih aktivnosti projekta.