Arhiva kategorije: US

Dan otvorenih vrata Udruge – 24. svibnja 2018

DANI OTVORENIH VRATA

Udruga slijepih grada Požege i Požeško-slavonske županije u četvrtak 24. svibnja 2018. godine otvara svoja vrata povodom Dana otvorenih vrata udruga u cijeloj Hrvatskoj koje inicira Ured za udruge Vlade RH. Želja nam je prezentirati rad naše Udruge, način rada i boravka u prostorijama udruge, te građanima, široj javnosti i posebno slijepim i slabovidnim osobama približiti rad Udruge, pozvati na učlanjenje.

Udruga slijepih djeluje na području Grada Požege i Županije preko pola stoljeća, a uz dugu tradiciju u svojim prostorijama u Sokolovoj 5 nudi cijeli niz aktivnosti za slijepe i slabovidne osobe putem odobrenih programa i projekata; od kulturnih, sportskih, zabavnih kojima se poboljšava kvaliteta života članova, smanjuje institucionalizacija, povećava uključenost slijepih i visoko slabovidnih osoba u lokalnu zajednicu, što je od interesa za opće dobro.
Dan otvorenih vrata je i prilika da se građani i slijepe osobe uključe u brojne kreativne radionice iz odobrenih programa i projekata, ali i da se građanima ukaže na mogućnost volontiranja u Udruzi na pomoći slijepim i slabovidnim osobama, za što su iskazane velike potrebe.
Uz prezentaciju brojnih pomagala za slijepe i visoko slabovidne osobe i prilagođene opreme koju koriste u životu, posebno ćemo građanima prezentirati na koji način se slijepe i slabovidne osobe informiraju preko web medija, kako čitaju knjige, prate vijesti i drugo. Slijepe osobe se koriste kompjuterima i pametnim telefonima, a prilikom pregledavanja koriste govorni program “Lana” s kojim sve tekstualne stranice pretvaraju u čitani tekst na hrvatskom jeziku. Na taj način osim vijesti i portala “čitaju” knjige dijelom iz požeške Gradske knjižnice, ali i Hrvatske knjižnice za slijepe iz Zagreba, koja ima oko 2.600 audio naslova za posuđivanje.
U prilagođenoj opremi je i elektroničko povećalo za slabovidne koje im može povećati tekst ili detalje tiskanog materijala na zadovoljavajuću veličinu – istakao je predsjednik Udruge Zdravko Čop.

Udruga ima i 2 vrlo aktivna kluba – sekcije; kulturno-književni i sportsko-rekreacijski klub. Ovi klubovi vrlo aktivno djeluju u sklopu trogodišnjeg programa „Živjeti život kao san- samostalno, aktivno neovisno“. Nositelj projekta je Udruga slijepih Varaždinske županije, a Partner 1 je naša udruga. Partneri na projektu su i Grad Požega i Centar za socijalnu skrb – podružnica Obiteljski centar. To je Program koji se simultano provodi u Varaždinskoj i Požeško-slavonskoj županiji, a usmjeren je na stvaranje preduvjeta za bolje socijalno uključivanje slijepih osoba kroz njihovo digitalno opismenjavanje, stjecanje vještina o inovativnim socijalnim uslugama i stjecanje znanja kroz rekreacijske i kulturne aktivnosti usmjerene na povezivanje slijepih osoba s lokalnom zajednicom.
Iz tog programa nabavljena su i 2 tandem bicikla; jedan za Udrugu slijepih Varaždinske županije, a drugi za našu Udrugu slijepih s kojim ćemo 26. svibnja nastupiti na Biciklijadi 2018 u sklopu sportsko-rekreativne manifestacije „Požega, zdravi grad“.
Sportska sekcija posjeduje opremu za bavljenje sportom i rekreacijom, a najpopularnija je kuglana i glasovni pikado.
Udruga duže vrijeme provodi i Programe „Videći pratitelj slijepoj i praktički slijepoj osobi nesamostalnoj u kretanju“ financiran od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i dvogodišnji program „Vidjeti tuđim očima”, koji financira Europski socijalni fond.
Kroz te projekte dostupne su dvije videće pratiteljice – asistentice, koje imaju svaka po 16 korisnika kojima pružaju socijalnu uslugu prijevoza i asistencije pri odlasku kod liječnika, u trgovačke centre, na kulturna, sportska i druga događanja.– dodaje Zdravko Čop, koji sa svojim asistentima pokazuje već spomenuti bicikli za dvoje koji će biti atrakcija na Požeškoj Biciklijadi 2018.

Majčin dan 2018.

15. susret slijepih žena iz čitave Hrvatske
U UDRUZI SLIJEPIH GRADA POŽEGE I POŽEŠKO SLAVONSKE ŽUPANIJE OBILJEŽEN MAJČIN DAN

Udruga slijepih Grada Požege i Požeško-slavonske županije ove godine organizirala je obilježavanje Majčinog dana, a sudionice manifestacije Majčinog dana bile su slijepe i visoko slabovidne majke i žene iz cijele Republike Hrvatske od Pule do Slavonskog Broda.
Pokrovitelj susreta bila je Požeško-slavonska županija i Grad Požega, a supokrovitelj tradicionalno kao i svake godine Hrvatski savez slijepih.
Susret se organizira svake godine u jednoj od 27 temeljnih udruga Hrvatskog saveza slijepih.
Početak ove manifestacije bio je u subotu 12. svibnja 2018. godine okupljanjem sudionica s pratnjom u 11 sati u sjedištu Udruge u Sokolovoj 5 u Požegi.
Svečano ga je otvorio u 12 sati predsjednik Udruge Zdravko Čop, pozdravio je sudionice, zaželio im dobrodošlicu u ime članstva Udruge i supokrovitelja Hrvatskog saveza slijepih. Prigodnim riječima sudionicama se obratila voditeljica ovogodišnjeg programa i članica Povjerenstva za žene Hrvatskog saveza slijepih gospođica Nevenka Jonjić.
U ime pokrovitelja sudionicama se obratio i sve ih pozdravio te prigodnim riječima se obratio zamjenik Gradonačelnika za društvene djelatnosti grada Požege gospodin Ferdinand Troha čestitao im Majčin dan i zaželio ugodan boravak i druženje u našoj sredini.
U 13 sati organiziran je radni ručak u Grginom dolu.
Nakon ručka uslijedile su dvije interaktivne radionice u Udruzi.
Voditeljica prve radionice bila je gospođa Marija Krip diplomirani psiholog, a tema radionice bila je „Prijateljstvo i sreća“.
Drugu radionicu o duhovnoj duši i hagioterapiji održala je profesorica psihologije Ana Matković voditeljica Centra «Pro vita et familia».
U 19 sati uslijedila je večera u hotelu Grgin dol, a nakon toga druženje uz glazbu.
U nedjelju 13 svibnja sudionice su u pratnji turističke voditeljice Mirjane Gunčević upoznate s kulturno povjesnim i sakralnim znamenitostima našega grada i osobama koje su djelovale na kulturnom prosvjetiteljskom i istraživačkom području i tako upisane u povijest ove sredine.
Kroz požešku katedralu i njenu riznicu i Dijecezanski muzej sudionice je provela voditeljica povijesne knjižnice požeške biskupije gospođa Nikolina Mandić.
Uslijedio je ručak u Grginom dolu te nastavak druženja i iskaz dojmova i oduševljenja viđenim i doživljenim u Požegi kroz prikazane dvodnevne aktivnosti Majčinog dana.
U tijeku ovog susreta za prijevoz i pomoć u kretanju i sudjelovanju u aktivnostima susreta sudionicama su na raspolaganju bile videće pratiteljice Ivana Štefanac i Marija Pavković čiji rad financira Ministarstvo za demografiju i Europski socijalni fond, a pomoć sudionicama susreta pružali su i volonteri naše Udruge.
Sudionice su se zahvalile na organizaciji i gostoprimstvu domaćinima i organizatorima, videćim pratiteljicama, te u kasnim popodnevnim satima uputile svojim domovima.

Spomen dan Sv. Lucije i božićno druženje

U srijedu 13. prosinca 2017. godine s početkom u 10 sati u Udruzi slijepih Grada Požege i Požeško- slavonske županije u Sokolovoj 5 obilježen je spomen- dan Sv. Lucije zaštitnice vida i slijepih osoba.
Nakon kratkog povijesnog predavanja o životu Sv.Lucije uslijedio je i sažetak rada Udruge u 2017. g.
Nakon toga nastavljeno je „božićno druženje članstva“ uz skromni domjenak.
Na kraju su razmijenjene čestitke i lijepe želje za nadolazeće božićne blagdane i Novu 2018. Godinu.

Advent u Požegi – Kazališna predstava “Parovi”


Članovi Kulturno-književnog kluba naše Udruge, u sklopu Programa „Živjeti život kao san“ inkluzija slijepih u zajednicu, uz asistenciju videćih pratitelja i volontera organizirano su posjetili Advent u Požegi u pješačkoj zoni grada gdje su postavljeni štandovi i kućice sa rukotvorinama, autohtonim proizvodima koje izlažu OPG – ovi, i proizvodni i uslužni obrti.
Nakon razgledanja, kupovine i okrijepe članovi su se zaputili u Gradsko kazalište na predstavu „Parovi“ dramskog pisca i poznatog književnika Mire Gavrana, u izvedbi kazališta „Gavran“.

Obilježavanje Međunarodnog dana bijelog štapa

Zbog javne tribine koja se održavala u Hrvatskom savezu slijepih 16. listopada 2017.g., Udruga slijepih Grada Požege i Požeško-slavonske županije sa zakašnjenjem u srijedu 25. listopada 2017. godine u prostoru Udruge u Sokolovoj 5, s početkom u 9 i 30 sati obilježila je sa svojim članovima simbolično Međunarodni dan bijelog štapa.

Obilježavanje je imalo sljedeći sadržaj koji je predstavio predsjednik Udruge:
1. Povijesni osvrt na Međunarodni dan bijelog štapa,
2. Osvrt na održanu Javnu tribinu 16. 10. 2017. godine u sjedištu Saveza slijepih u Zagrebu vezanu za probleme slijepih (inkluzivni doplatak, školovanje, rehabilitaciju kasnije osljepljelih osoba i sustavno financiranje temeljnih udruga) na kojoj su aktivno sudjelovali predstavnici Ministarstva za demografiju, Nacionalne zaklade, Saveza osoba s invaliditetom, Javna pravobraniteljica osoba s invaliditetom i drugi.
Uz kolačiće i osvježavajuće napitke usljedilo je druženje članstva s aktivnim sudjelovanjem u razmjeni svakodnevnih iskustava.
Obilježavanju su uz članove Udruge, nazočili i predstavnici Županije i Grada Požege.

Organiziran izlet na Zlatnom Lugu

Udruga slijepih Grada Požege i Požeško-slavonske županije i Športska udruga slijepih „Zlatna dolina“ 15 lipnja 2017. godine, u sklopu višegodišnjeg Programa „Upoznajmo Lijepu našu … bližu i dalju okolicu“ organizirala je izlet za svoje članove i članove Udruge slijepih Pakrac Lipik na izletište „Zlatni lug“ .
Na izletištu udaljenom 5 kilometara od Požege u prekrasnom prirodnom okružju okupilo se 40 – tak članova s videćim pratiteljima i pratnjom.
Ovo izletište je idealno mjesto za izlet u prirodu, za vlastitu pripremu hrane ili organiziranu ugostiteljsku uslugu Krčme „Zlatni Lug“.
Bilo je i muzike i pjesme i smijeha.
Poslije ručka uslijedilo je druženje i pjesma do kasnih popodnevnih sati. Za glazbenu pratnju na harmonici pobrinuo se Mirko član Udruge slijepih Pakrac Lipik, a u pomoć su mu priskočili i poneki članovin naše Udruge.
Izletnici su se rastali u isčekivanju slijedećeg zajedničkog izleta.

Susret slijepih žena Slavonije i Baranje

U subotu 27. svibnja 2017. godineUdruga slijepih Grada Požege i Požeško-Slavonske županije bila je organizator i domaćin 20. Susreta slijepih žena Slavonije i Baranje.
Na Susretu su se okupile slijepe žene iz Udruga slijepih; Vukovarsko-Srijemske, Osječko-Baranjske, Brodsko-Posavske, Virovitičko-Podravske, te Udruga slijepih Pakrac -Lipik, Nova Gradiška i Udruge slijepih Grada Požege i Požeško slavonske županije.
Susret je započeo s okupljanjem sudionica. Slijedilo je upoznavanje, predstavljanje, doručak i osvježavajući napici i kraće druženje više od 40 sudionica s pratnjom.
Nakon toga s Trga SV. Trojstva ispred zgrade Muzeja započeo je obilazak kulturno – povjesnih znamenitosti grada Požege uz stručnu pomoć turističkog vodiča , Turističke zajednice Požega.

Nastavi čitati Susret slijepih žena Slavonije i Baranje

Obilježen Međunarodni dan žena

U utorak 7. ožujka u prostoru Udruge u Sokolovoj 5.  tradicionalno je obilježen  Međunarodni dan žena. Na obilježavanju se okupilo 20-tak žena uz pomoć videće pratiteljice ili osobne pratnje.

Ovu malu svečanost otvorio je predsjednik Udruge Zdravko Čop. Ukratko se osvrnuo na  povjesni događaj, štrajk tekstilnih radnica za veće plaće, bolje uvjete rada, pravo glasa  i sl., koji se  održao  prije više od stoljeća i koji je bio povod za utemeljenje ovog dana u borbi za ostvarenje ženskih prava.

Naglasio je da danas u društvu žene imaju ravnopravan status kao i muškarci, te da se bave znanošću, umjetnošću, sportom,  politikom i ostalim društvenim i kreativnim radom.

Ženama članicama nakon toga podjelio je cvijeće kao znak pažnje, te je uz kolače i osvježavajuće napitke nastavljeno druženje povodom ovog dana.

Obilježen spomen dan Svete Lucije

I ove godine članovi Udruge slijepih Grada Požege i Požeško slavonske županije 13. prosinca obilježili su Spomen dan Sv.Lucije zaštitnice slijepih i slabovidnihh osoba.

To je bilo ujedno i Božićno druženje  uz kolače i osvježavajuće napitke.

Također je sačinjen kratak osvrt na rad u 2016.godini.

Na kraju su članovi udruge jedni drugima zaželjeli  sve najbolje za Božićne i Novogodišnje  blagdane.

Posebno naglašavamo da su i ove godine već tradicionalno izveli kratak program i uveselili nas naši mali prijatelji iz dječjeg vrtića „Cvjetna Livada“  te nam okitili božićnu jelku i  posijali božićnu pšenicu  zbog čega smo im od srca zahvalni.

Jednodnevni izlet u Sarajevo

U subotu 22. listopada 2016. godine u 5:30 sati uz pomoć videće pratiteljice i osobnih pratitelja, 15 naših  članova krenulo je u Sarajevo na jednodnevni izlet. Izlet je organizirala Udruga u suradnji s turističkom agencijom Green Gate Travel j.d.o.o. iz Požege.

Na putu do Sarajeva povjesne, zemljopisne i kulturne znamenitosti, izletnicima je predstavio turistički vodič Agencije.

U Sarajevu  u pratnji turističkog vodiča, posjetili smo povjesno kulturne i sakralne objekte kao što su Katedrala, Franjevački samostan, Saborna crkva, Džamija, Gavrilov most te poslovno povjesnu Baščaršiju .

Nakon razgledanja i uživanja u tradicionalnim jelima i okrijepi, navečer u 17:30 sati uslijedio je povratak u Požegu.