Arhiva kategorije: US

“Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela”

Ženska soba od početka 2018. godine provodi program “Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela” u partnerstvu s 10 organizacija civilnoga društva. Program je financijski podržan od strane Ministarstva pravosuđa i uprave Republike Hrvatske.

Program je kreiran s ciljem osiguravanja pružanja pomoći i podrške žrtvama i svjedocima/kinjama kaznenih djela u županijama u kojima nisu osnovani odjeli za podršku žrtvama i svjedocima/kinjama pri sudovima.

U okviru programa 10 organizacija civilnog društva, na području 13 županija Republike Hrvatske, pruža besplatnu pomoć i podršku (emocionalna i praktična podrška, tehničke i praktične informacije te informacije o pravima; usluge pravnog i psihološkog savjetovanja; pratnju na sud, policiju, državno odvjetništvo i/ili centre za socijalnu skrb; podrška ukoliko kazneno djelo nije prijavljeno, kao i podrška nakon završetka sudskog postupka). Pružanjem navedenih usluga nastojimo smanjiti nelagodu, strah i stres, osigurati povjerenje u pravosudni sustav te omogućiti učinkovitije ostvarivanje zakonskih prava žrtava i svjedoka/inja kaznenih djela.

U sklopu programa izrađen je audio-video materijal namijenjen slijepim i slabovidnim osobama te gluhim i nagluhim osobama kako bi svi građani i građanke dobili informaciju da u svakoj županiji postoji mjesto gdje se žrtve i svjedoci/kinje bilo kojeg kaznenog djela ili prekršajnog djela nasilja u obitelji mogu obratiti za besplatnu pomoć i podršku.

U Požeško-slavonskoj županiji:

CENTAR ZA PODRŠKU I RAZVOJ CIVILNOG DRUŠTVA „DELFIN“

Adresa: Braće Radića 13,
34 550 Pakrac

Tel: 034/411-780

Mob: 098/161-7623

Radno vrijeme: svaki radni dan od 08:00h do 16:00h

E-mail: delfin.zamir@gmail.com

www.delfin-pakrac.com

Audio-video materijal na slijedećem linku :

https://www.youtube.com/watch?v=o5FnXrh57Ww&t=133s

Odigrano I. kolo II. HPL regija Istok

U srijedu 21. listopada 2020.g. u prostorijama Udruge uz pridržavanje svih epidemioloških mjera odigrano je I. kolo II. HPL regija Istok između ŠDS „Ravnica“ Vinkovci i domaćina ŠUS „Zlatna Dolina“ GPPSŽ.

Natjecanje je prošlo u mirnoj i fer borbi. Od početka utakmice ekipa gostiju  bila je u blagoj bodovnoj prednosti koju je ne tako lakim zadatkom uspjela zadržati i do samog kraja natjecanja kada je rezultat bio 8 naprema 4.

Međunarodni dan bijelog štapa- 15. listopada 2020. godine

Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se u svijetu s ciljem podizanja svijesti građana o specifičnim potrebama slijepih i slabovidnih osoba, ali i obavezama zajednice prema njima. Nezadovoljavajući položaj slijepih osoba proizlazi iz otežanih mogućnosti zapošljavanja, prisutnosti diskriminacije i stigmatizacije, nedostatku ili nemogućnosti nabavke asistivnih pomagala. Bijeli štap je pomagalo koje slijepima omogućava samostalno kretanje na poznatom terenu, ujedno je i prometni zaštitni znak slijepih osoba. Inicijativa za korištenje bijelog štapa kao zaštitnog znaka slijepih osoba u prometu pokrenuta je još 1930. godine, ali tek nakon drugog svjetskog rata tzv. dugi bijeli štap počinje se primjenjivati kao pomagalo za kretanje slijepih.  Dan bijelog štapa prvi puta se obilježava 1964. godine. Republika Hrvatska se pridružila mnogobrojnim zemljama u obilježavanju Međunarodnog dana bijelog štapa 15. listopada 1996. godine kada je taj dan prerastao u Međunarodni dan slijepih.

U ovom izazovnom i specifičnom vremenu epidemije obilježavanje 15. listopada, Međunarodnog dana bijelog štapa, nije upriličeno kao proteklih godina druženjem članstva uz različite tematske radionice u Udruzi. Ovim putem javnosti želimo skrenuti pažnju na strateške prioritete odnosno probleme Hrvatskog saveza slijepih i svih Udruga članica Saveza a koje se odnose na: 1. Izmjene i dopune Zakona o socijalnoj skrbi i 2. Inkluzivni dodatak

1. IZMJENE I DOPUNE ZAKONA 0 SOCIJALNOJ SKRBI

Osobna invalidnina koju osobe s oštećenjem vida ostvaruju temeljem Zakona o socijalnoj skrbi ne smije ovisiti o dohodovnom i imovinskom cenzusu s obzirom da se navedeno pravo ostvaruje u svrhu podmirivanja povećanih troškova života uzrokovanih invaliditetom. Naime, uvođenjem cenzusa gubi se svrha ovog prava osobito u dijelu izjednačavanja mogućnosti osoba s oštećenjem vida. Još uvijek postoje ograničenja koja onemogućavaju ostvarenje navedenog prava (cenzus vezano uz visinu ostvarene mirovine te je, na primjer, mnogim umirovljenicima s oštećenjem vida čija mirovina iznosi više od 2.350,00 kuna onemogućeno ostvarivanje prava na osobnu invalidninu); Izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj skrbi koji je pripreman za početak 2020. godine ali, na sreću nije ušao u proceduru donošenja zbog izvanredne epidemiološke situacije, formulirane su odredbe na štetu osoba s oštećenjem vida jer su slijepe osobe izuzete kao iznimka da ne podliježu prihodovnom odnosno imovinskom cenzusu za ostvarenje predmetnog prava, što se ne smije dopustiti novim izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj skrbi; Sve osobe s oštećenjem vida koje temeljem Uredbe o metodologijama vještačenja pripadaju u 4. stupanj težine oštećenja vida, trebaju ostvariti pravo na osobnu invalidninu. Pri tome je nužno da Uredba o metodologijama vještačenja u postupku ostvarivanja prava iz socijalne skrbi i drugih prava propiše dostatnu metodologiju za vještačenje oštećenja vida kao specifičnog osjetilnog oštećenja koje predstavlja teško, a ne teže oštećenje.

2. INKLUZIVNI DODATAK

Ključna je izrada kvalitetnog Zakona o inkluzivnom dodatku kao jedinog zakona koji bi regulirao prava svih osoba s invaliditetom na naknadu koja kompenzira povećane troškove života osobe s invaliditetom i koja bi omogućila dostojanstvo i ravnopravno uključivanje u život zajednice. Budući da inkluzivni dodatak predstavlja kompenzacijski novac kojim bi slijepe osobe podmirile troškove prouzročene oštećenjem vida, na taj bi se način osigurala načela UN Konvencije o pravima osoba s invaliditetom za izjednačavanje mogućnosti, socijalno uključivanje i dostojanstveniji život osoba s invaliditetom, lako su učinjeni određeni pomaci u smislu objedinjavanja prijedloga Saveza osoba s invaliditetom za rješavanje pitanja o inkluzivnom dodatku, mnogi važni dionici još nisu dovoljno osviješteni o svrsi ove naknade za koju nikako ne smije postojati cenzus jer time ona gubi svoj smisao izjednačavanja mogućnosti, već se ona treba gledati isključivo kao kompenzacijski dodatak zbog postojećeg invaliditeta.

Prenosimo promemoriju Hrvatskog Saveza Slijepih kako bi zajednički komunicirali jasnu poruku donositeljima odluka i javnosti. Svim slijepim i slabovidnim osobama čestitamo Međunarodni dan bijelog štapa.

                                                               Udruga slijepih Grada Požege i Požeško-slavonske županije.

Park prirode Medvednica

U srijedu 23. rujna 2020. godine u sklopu projekta „Živjeti život kao san – samostalno, aktivno, neovisno II“ čiji je nositelj Udruga slijepih Varaždinske Županije kojima smo prvi partner, organiziran je posjet parku prirode Medvednica, gdje smo posjetili poučnu stazu Bliznec i rudnik Zrinski.

Pri dolasku u Zagreb, točnije u podnožje planine Medvednica dočekala nas je gospođa Sanja iz javne ustanove Park prirode Medvednica koja nam kao vodič započinje izlet šećući poučnom šumskom stazom Bliznec koja je prva u Hrvatskoj napravljena i prilagođena osobama sa invaliditetom, pritom pridržavajući se svih mjera u vezi sa virusom COVID-19.

Nakon staze Bliznec, autobusom smo se uputili posjetiti više od pet stotina godina star rudnik Zrinski na području takozvanog Rudarskog vrta u kojem se od davnina rudarilo u potrazi za plemenitim kovinama.

Članovi Udruge, osim u ugodnom društvu, divnoj prirodi i svježem zraku izlet su upotpunili ukusnim ručkom pripremljen u Planinarskom domu Grafičar smještenim nedaleko od rudnika.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Održan sastanak članova LPZ-a

Dana 15. rujna 2020.g. održan je  sastanak članova Lokalnog partnerstva za zapošljavanje  u Hrvatskoj gospodarskoj komori Županijskoj komori Požega, na kojem su sudjelovali predstavnici naše Udruge kao članovi partnerstva. Na sastanku je prezentirano završno izvješće provedene evaluacije Strategije razvojaljudskih potencijala 2016. – 2020. od strane stručnjaka iz tvrtke WYG Savjetovanje d.o.o. Strategija razvoja ljudskih potencijala Požeško-slavonske županije 2016. – 2020. je treći strateški dokument koji je napravljen u županiji s ciljem poticanja razvoja zapošljavanja, obrazovanja i socijalnog uključivanja a postavljena je s vizijom „Požeško-slavonska županija je regija održivog rasta temeljenog na konkurentnom gospodarstvu, kompetentnoj i fleksibilnoj radnoj snazi te razvijenom i aktivnom tržištu rada s jednakim mogućnostima i uvjetima za sve“.

Aureafest – fišijada

U sklopu projekta „Živjeti život kao san – samostalno, aktivno, neovisno II“ čiji je nositelj Udruga slijepih Varaždinske Županije kojima smo prvi partner, Udruga slijepih Grada Požege je sa svojih desetak članova posjetila mjesto događanja Fišijade te kušala neke od pripremljenih ribljih specijaliteta.

U petak 28. kolovoza 2020. godine tradicionalno se održala Fišijada u sklopu koje su bili pripremljeni pregršt ribljih, ali i drugih  specijaliteta domaće kuhinje među kojima su: fiš paprikaš, šaran na rašljama, pastrva sa žara, frigane lignje i pohani som, a za one koji nisu ljubitelji specijaliteta od ribe spreman je bio i roštilj na drveni ugljen.

Međusektorska edukacija „Prava žrtava i svjedoka kaznenih djela i prekršaja – iskustva i izazovi u praksi“

Dana 17.06. 2020.g. u  prostorijama  Policijske uprave požeško-slavonske u organizaciji Centra za podršku i razvoj civilnog društva „DELFIN“ iz Pakraca i PU požeško-slavonske održana međusektorska edukacija „Prava žrtava i svjedoka kaznenih djela i prekršaja – iskustva i izazovi i praksi“. Na edukaciji su prisustvovali predstavnici policije, sudova, tijela i udruga koje se bave problematikom podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela i prekršaja. Sastanku su uz predstavnike organizatora, bili prisutni predstavnici Udruge HERA Križevci, Ministarstva pravosuđa iz Zagreba, Ženske sobe iz Zagreba, Udruge za podršku žrtvama i svjedocima iz Osijeka, Općinskog suda u Požegi, Odjela za mladež Županijskog suda iz Zagreba, Centra za socijalnu skrb i Obiteljskog centra Požega,  Udruge za zaštitu i promicanje ljudskih prava „Humanom“ iz Požege te predstavnici naše Udruge. Edukacija je namijenjena stručnim djelatnicima, odnosno onim zainteresiranima koji se u obavljanju svog svakodnevnog posla susreću ili su na neki način povezani s predmetnom tematikom. Svim sudionicima su podijeljeni prigodni materijali, a također je istaknuto da će se s koordinacijama i sastancima nastaviti u idućem razdoblju te zajedničkim naporima i pro aktivnim pristupom svih uključenih u sustav podrške pomoći žrtvama.

Novosti e-doznake

Odobrena je inicijativa “e-doznaka” vezana uz ortopedska i druga pomagala serijskog načina proizvodnje koja se mogu ostvariti na teret Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje.

Ortopedska i druga pomagala serijskog načina proizvodnje koja propisuje izabrani lječnik, ako to listama pomagala nije drugačije utvrđeno, mogu se propisati elektroničkim putem – putem e-doznake. Ovime je značajno pojednostavljen postupak i način ostvarivanja prava na dio pomagala za slijepe Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Dakle, slijepoj osobi njegov izabrani lječnik može propisati e-doznaku za dugi bijeli štap i ručni / džepni sat za slijepe.

Slijepe osobe e-doznaku mogu naručiti telefonom ili e-mailom kod svog liječnika primarne zdravstvene zaštite.

Za više informacija obratite se na broj telefona 034/ 273 – 457 ili na e-mail udruga.slijepih.55@gmail.com

PREPORUKE ZA VOLONTERE I SVE KOJI ŽELE PRUŽITI PODRŠKU SLIJEPIM I SLABOVIDNIM OSOBAMA

Pomognite isključivo ako se osjećate dobro, ako posljednjih 14 dana niste bili u kontaktu s osobama koje imaju simptome zaraze virusom Covid-19 i nemate određenu neku od epidemioloških mjera samoizolacije ili karantene.

U zajednici postoje brojni primjeri volonterstva i pružanja podrške osobama koje su najugroženije i u izolaciji. Jednu od ranjivih skupina čine i osobe oštećena vida, neovisno o dobi i zdravstvenom stanju.

Ako vas zanima kako pružiti pomoć osobama oštećena vida, pročitajte sljedeće upute.

Ostanite u kontaktu. Primjerice, nazovite osobu telefonski barem jednom tjedno kako biste provjerili kako je. Javite joj se putem interneta ako se osoba služi tim alatima. Možete osobu uključiti u Whatsapp grupu kojom se nudi pomoć u susjedstvu. Komunikacija je ključna da se ljudi ne osjećaju izolirano.

Mnogo je primjera gdje se na vijestima ili putem društvenih medija nudi podrška susjedima i starijima tako da se poruka napiše i ostavi na vratima, oglasnoj ploči zgrade ili na prozorima. No osoba oštećena vida ne može pročitati takve poruke. Imajte to na umu. Pokušajte ostvariti kontakt na drugačiji način ili napišite poruke velikim fontom i debljim markerom upotrebom dobrog kontrasta. Olakšat ćete čitanje slabovidnima, ali i ostalim starijim susjedima koji slabije vide.

Ponudite pomoć u kupovini, bilo da se radi o fizičkoj ili internetskoj opciji. Mnoge slijepe osobe se ne znaju koristiti računalom na toj razini, a stranice internetske kupovine možda i nisu dovoljno pristupačne. Možete obaviti kupovinu za osobu kojoj pružate podršku kada obavljate vlastitu kupovinu. Vama će to možda biti vrećica više, no vašem susjedu ili prijatelju će puno značiti.

Kod pružanja podrške u kupovini, važno se sjetiti sljedećih jednostavnih savjeta:

– Slijepe i slabovidne osobe često imaju sustav kojim odrađuju aktivnosti poput razvrstavanja, spremanja i kuhanja hrane. Ako im pomažete s kupovinom ili drugim povezanim aktivnostima, u ovim teškim vremenima najviše ćete pomoći tako da slijedite njihov postojeći sustav.

– Razgovarajte s osobom kojoj ćete pomoći kako biste saznali ključne informacije o kupovini koju inače obavlja. Postavite pitanja poput: „Imate li alergija, određenih ograničenja ili posebnu vrstu prehrane?”, „Želite li određenu marku proizvoda ili su vam u redu i zamjenski proizvodi?”, „Koristite li se mikrovalnom ili pećnicom?”, „Treba li vam već narezano i očišćeno voće i povrće?”, „Imate li sustav obilježavanja i spremanja namirnica ili trebate u tome pomoć?”.

– Ako pomažete u obilježavanju i razvrstavanju hrane obilježite hranu prije nego što je dostavite slijepoj ili slabovidnoj osobi. Možete koristiti različit broj kuhinjskih gumica za sličnu ambalažu, na primjer jedna gumica oko pakiranja tjestenine, dvije oko pakiranja riže, pisanje naziva proizvoda na papir s debljim crnim markerom i velikim slovima i slično za slabovidne osobe. Temeljito perite ruke prije dostave hrane, kao i nakon što ste predali paket.

– Volonteri kod pomaganja u kupovini ne ulaze u životni prostor osoba s oštećenjem vida, kako bi se smanjio rizik od infekcije. Međutim, mnogim ćete slijepim i slabovidnim osobama morati objasniti što ste kupili. To možete učiniti preko telefona kada dostavite paket. Ako to nije moguće, objasnite osobi uživo, pritom se pridržavajući razmaka od dva metra i koristeći zaštitnu masku. Ako osoba od vas traži pomoć u raspremanju i obilježavanju, recite joj da sama otvori vrata i pričeka u drugoj prostoriji u kojoj će ostati dok ste vi u stanu. Prije odlaska očistite sve predmete i površine s kojima ste došli u kontakt.

Izbjegavajte vođenje slijepe osobe. Ako je to prijeko potrebno, slijedite pravilnu tehniku videćeg vodiča. Kašljanje i kihanje u lakat u ovom slučaju nikako se ne preporučuje, budući da se slijepa osoba pri vođenju drži upravo za vaš lakat.

Skraćena uputa o pravilnom izvođenju tehnike videćeg vodiča:

U pravilnom izvođenju tehnike videćeg vodiča, videća pratnja i slijepa osoba stoje okrenute u željenom smjeru kretanja jedna pokraj druge. Slijepa osoba primi se za videću osobu iznad lakta ruke koja je savijena pod pravim kutom, što dovodi slijepu osobu u položaj koji je pola koraka iza videće osobe. Time se osigurava razmak i minimalni fizički kontakt koji ne bi trebalo prekidati za vrijeme kretanja. Videća osoba za vrijeme kretanja slijepoj osobi daje pravovremene i konkretne verbalne upute o svim okolnostima koji utječu na kretanje, na primjer: „Dolazimo do stepenica prema gore, rukohvat je s desne strane”, „Moramo se spustiti rubnikom dolje”, „Pločnik ispred nas je ispucan i trebamo hodati opreznije”, „Prostor između parkiranih automobila je uzak, pomakni/te se točno iza mene”.

Na kraju, budite odgovorni i savjesni u pružanju podrške osobama s oštećenjem vida i pomognite isključivo ako se osjećate dobro, niste bili u kontaktu s osobama koje imaju simptome zaraze i nemate određenu neku od epidemioloških mjera. Od svake vrste podrške u ovom trenutku je najvažnije držanje preporučenog razmaka i izbjegavanje bilo kakvog kontakta uživo ako i sami imate povećani rizik, sumnje ili potvrdu na zarazu virusom Covid-19.

Izvor: https://www.savez-slijepih.hr/hr/