Arhiva kategorije: US

SV. LUCIJA-ZAŠTITNICA SLIJEPIH I SLABOVIDNIH OSOBA

Kroz svu kršćansku povijest štuje se među kršćanima kao mnogostruka zaštitnica – slijepih i slabovidnih, ratara, lađara, staklara, krojača, tkalaca, pisara, vratara i kovača.

13. prosinac se po julijanskom kalendaru povezuje sa najkraćim danom u godini i narodna tradicija je povezala ugaslu svjetlost njezinih slijepih očiju sa najdužom noći zimskog sunčevog ciklusa. Pripisivali su joj posebnu moć – sveta Lucija bi zimskom suncu povratila snagu i svjetlost da bi moglo ponovno zagrijati promrzlu zemlju iz koje bi niknuli novi plodovi. Svetu Luciju su počeli štovati već u 5. stoljeću i vrlo brzo su je štovali u svom zapadnom kršćanskom svijetu. Lucija dolazi od latinske riječi lux, lucis što znači svjetlo stoga Sv. Lucija simbolizira svjetlost u zimskoj tami i navješćuje Božić kao rođenje Svjetla. Nakon njezina blagdana dani postaju sve duži o čemu govori i izreka Sveta Lucija, mrak ubija.

U našoj Udruzi tradicionalno se obilježava dan sv. Lucije uz prigodni domjenak koji ove godine zbog nepovoljne epidemiološke situacije uzrokovane COVID-om 19 nažalost nećemo biti u mogućnosti održati.

Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Nakon što su Ujedinjeni narodi 3. prosinca proglasili Međunarodnim danom osoba s invaliditetom, Komisija za ljudska prava je, u rezoluciji od 5. ožujka 1993. godine, pozvala zemlje članice da ističu obilježavanje tog datuma kako bi se postigla jednakost u ostvarivanju ljudskih prava i sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu.

Prema Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom, osobe s invaliditetom uključuju one osobe koje imaju dugotrajna tjelesna, mentalna, intelektualna ili osjetilna oštećenja koja u međudjelovanju s različitim preprekama mogu sprečavati njihovo puno i učinkovito sudjelovanje u društvu na jednakoj osnovi s ostalima.

U Hrvatskoj se, u okviru Registra osoba s invaliditetom, prati broj osoba oštećena vida, ali samo onih kod kojih postoji invaliditet temeljem tog oštećenja. Na taj je način u Hrvatskoj registrirano 17 371  osoba čiji je uzrok invaliditeta sljepoća i znatna slabovidnost te prevalencija oštećenja vida kao uzroka invaliditeta iznosi 4 na 1000 stanovnika.

Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava se u cilju poboljšanja kvalitete života osoba s invaliditetom kroz poticanje međusobne suradnje i stvaranje partnerstva među postojećim udruženjima osoba s invaliditetom. Tako se ublažavaju posljedice socijalne isključenosti, ali i senzibilizira javnost na prisutnost osoba s invaliditetom u zajednici i probleme s kojima se svakodnevno susreću, ali s naglaskom na mogućnosti kojima raspolažu.

“Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela”

Ženska soba od početka 2018. godine provodi program “Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela” u partnerstvu s 10 organizacija civilnoga društva. Program je financijski podržan od strane Ministarstva pravosuđa i uprave Republike Hrvatske.

Program je kreiran s ciljem osiguravanja pružanja pomoći i podrške žrtvama i svjedocima/kinjama kaznenih djela u županijama u kojima nisu osnovani odjeli za podršku žrtvama i svjedocima/kinjama pri sudovima.

U okviru programa 10 organizacija civilnog društva, na području 13 županija Republike Hrvatske, pruža besplatnu pomoć i podršku (emocionalna i praktična podrška, tehničke i praktične informacije te informacije o pravima; usluge pravnog i psihološkog savjetovanja; pratnju na sud, policiju, državno odvjetništvo i/ili centre za socijalnu skrb; podrška ukoliko kazneno djelo nije prijavljeno, kao i podrška nakon završetka sudskog postupka). Pružanjem navedenih usluga nastojimo smanjiti nelagodu, strah i stres, osigurati povjerenje u pravosudni sustav te omogućiti učinkovitije ostvarivanje zakonskih prava žrtava i svjedoka/inja kaznenih djela.

U sklopu programa izrađen je audio-video materijal namijenjen slijepim i slabovidnim osobama te gluhim i nagluhim osobama kako bi svi građani i građanke dobili informaciju da u svakoj županiji postoji mjesto gdje se žrtve i svjedoci/kinje bilo kojeg kaznenog djela ili prekršajnog djela nasilja u obitelji mogu obratiti za besplatnu pomoć i podršku.

U Požeško-slavonskoj županiji:

CENTAR ZA PODRŠKU I RAZVOJ CIVILNOG DRUŠTVA „DELFIN“

Adresa: Braće Radića 13,
34 550 Pakrac

Tel: 034/411-780

Mob: 098/161-7623

Radno vrijeme: svaki radni dan od 08:00h do 16:00h

E-mail: delfin.zamir@gmail.com

www.delfin-pakrac.com

Audio-video materijal na slijedećem linku :

https://www.youtube.com/watch?v=o5FnXrh57Ww&t=133s

Međunarodni dan bijelog štapa- 15. listopada 2020. godine

Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se u svijetu s ciljem podizanja svijesti građana o specifičnim potrebama slijepih i slabovidnih osoba, ali i obavezama zajednice prema njima. Nezadovoljavajući položaj slijepih osoba proizlazi iz otežanih mogućnosti zapošljavanja, prisutnosti diskriminacije i stigmatizacije, nedostatku ili nemogućnosti nabavke asistivnih pomagala. Bijeli štap je pomagalo koje slijepima omogućava samostalno kretanje na poznatom terenu, ujedno je i prometni zaštitni znak slijepih osoba. Inicijativa za korištenje bijelog štapa kao zaštitnog znaka slijepih osoba u prometu pokrenuta je još 1930. godine, ali tek nakon drugog svjetskog rata tzv. dugi bijeli štap počinje se primjenjivati kao pomagalo za kretanje slijepih.  Dan bijelog štapa prvi puta se obilježava 1964. godine. Republika Hrvatska se pridružila mnogobrojnim zemljama u obilježavanju Međunarodnog dana bijelog štapa 15. listopada 1996. godine kada je taj dan prerastao u Međunarodni dan slijepih.

U ovom izazovnom i specifičnom vremenu epidemije obilježavanje 15. listopada, Međunarodnog dana bijelog štapa, nije upriličeno kao proteklih godina druženjem članstva uz različite tematske radionice u Udruzi. Ovim putem javnosti želimo skrenuti pažnju na strateške prioritete odnosno probleme Hrvatskog saveza slijepih i svih Udruga članica Saveza a koje se odnose na: 1. Izmjene i dopune Zakona o socijalnoj skrbi i 2. Inkluzivni dodatak

1. IZMJENE I DOPUNE ZAKONA 0 SOCIJALNOJ SKRBI

Osobna invalidnina koju osobe s oštećenjem vida ostvaruju temeljem Zakona o socijalnoj skrbi ne smije ovisiti o dohodovnom i imovinskom cenzusu s obzirom da se navedeno pravo ostvaruje u svrhu podmirivanja povećanih troškova života uzrokovanih invaliditetom. Naime, uvođenjem cenzusa gubi se svrha ovog prava osobito u dijelu izjednačavanja mogućnosti osoba s oštećenjem vida. Još uvijek postoje ograničenja koja onemogućavaju ostvarenje navedenog prava (cenzus vezano uz visinu ostvarene mirovine te je, na primjer, mnogim umirovljenicima s oštećenjem vida čija mirovina iznosi više od 2.350,00 kuna onemogućeno ostvarivanje prava na osobnu invalidninu); Izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj skrbi koji je pripreman za početak 2020. godine ali, na sreću nije ušao u proceduru donošenja zbog izvanredne epidemiološke situacije, formulirane su odredbe na štetu osoba s oštećenjem vida jer su slijepe osobe izuzete kao iznimka da ne podliježu prihodovnom odnosno imovinskom cenzusu za ostvarenje predmetnog prava, što se ne smije dopustiti novim izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj skrbi; Sve osobe s oštećenjem vida koje temeljem Uredbe o metodologijama vještačenja pripadaju u 4. stupanj težine oštećenja vida, trebaju ostvariti pravo na osobnu invalidninu. Pri tome je nužno da Uredba o metodologijama vještačenja u postupku ostvarivanja prava iz socijalne skrbi i drugih prava propiše dostatnu metodologiju za vještačenje oštećenja vida kao specifičnog osjetilnog oštećenja koje predstavlja teško, a ne teže oštećenje.

2. INKLUZIVNI DODATAK

Ključna je izrada kvalitetnog Zakona o inkluzivnom dodatku kao jedinog zakona koji bi regulirao prava svih osoba s invaliditetom na naknadu koja kompenzira povećane troškove života osobe s invaliditetom i koja bi omogućila dostojanstvo i ravnopravno uključivanje u život zajednice. Budući da inkluzivni dodatak predstavlja kompenzacijski novac kojim bi slijepe osobe podmirile troškove prouzročene oštećenjem vida, na taj bi se način osigurala načela UN Konvencije o pravima osoba s invaliditetom za izjednačavanje mogućnosti, socijalno uključivanje i dostojanstveniji život osoba s invaliditetom, lako su učinjeni određeni pomaci u smislu objedinjavanja prijedloga Saveza osoba s invaliditetom za rješavanje pitanja o inkluzivnom dodatku, mnogi važni dionici još nisu dovoljno osviješteni o svrsi ove naknade za koju nikako ne smije postojati cenzus jer time ona gubi svoj smisao izjednačavanja mogućnosti, već se ona treba gledati isključivo kao kompenzacijski dodatak zbog postojećeg invaliditeta.

Prenosimo promemoriju Hrvatskog Saveza Slijepih kako bi zajednički komunicirali jasnu poruku donositeljima odluka i javnosti. Svim slijepim i slabovidnim osobama čestitamo Međunarodni dan bijelog štapa.

                                                               Udruga slijepih Grada Požege i Požeško-slavonske županije.

Park prirode Medvednica

U srijedu 23. rujna 2020. godine u sklopu projekta „Živjeti život kao san – samostalno, aktivno, neovisno II“ čiji je nositelj Udruga slijepih Varaždinske Županije kojima smo prvi partner, organiziran je posjet parku prirode Medvednica, gdje smo posjetili poučnu stazu Bliznec i rudnik Zrinski.

Pri dolasku u Zagreb, točnije u podnožje planine Medvednica dočekala nas je gospođa Sanja iz javne ustanove Park prirode Medvednica koja nam kao vodič započinje izlet šećući poučnom šumskom stazom Bliznec koja je prva u Hrvatskoj napravljena i prilagođena osobama sa invaliditetom, pritom pridržavajući se svih mjera u vezi sa virusom COVID-19.

Nakon staze Bliznec, autobusom smo se uputili posjetiti više od pet stotina godina star rudnik Zrinski na području takozvanog Rudarskog vrta u kojem se od davnina rudarilo u potrazi za plemenitim kovinama.

Članovi Udruge, osim u ugodnom društvu, divnoj prirodi i svježem zraku izlet su upotpunili ukusnim ručkom pripremljen u Planinarskom domu Grafičar smještenim nedaleko od rudnika.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Održan sastanak članova LPZ-a

Dana 15. rujna 2020.g. održan je  sastanak članova Lokalnog partnerstva za zapošljavanje  u Hrvatskoj gospodarskoj komori Županijskoj komori Požega, na kojem su sudjelovali predstavnici naše Udruge kao članovi partnerstva. Na sastanku je prezentirano završno izvješće provedene evaluacije Strategije razvojaljudskih potencijala 2016. – 2020. od strane stručnjaka iz tvrtke WYG Savjetovanje d.o.o. Strategija razvoja ljudskih potencijala Požeško-slavonske županije 2016. – 2020. je treći strateški dokument koji je napravljen u županiji s ciljem poticanja razvoja zapošljavanja, obrazovanja i socijalnog uključivanja a postavljena je s vizijom „Požeško-slavonska županija je regija održivog rasta temeljenog na konkurentnom gospodarstvu, kompetentnoj i fleksibilnoj radnoj snazi te razvijenom i aktivnom tržištu rada s jednakim mogućnostima i uvjetima za sve“.

Aureafest – fišijada

U sklopu projekta „Živjeti život kao san – samostalno, aktivno, neovisno II“ čiji je nositelj Udruga slijepih Varaždinske Županije kojima smo prvi partner, Udruga slijepih Grada Požege je sa svojih desetak članova posjetila mjesto događanja Fišijade te kušala neke od pripremljenih ribljih specijaliteta.

U petak 28. kolovoza 2020. godine tradicionalno se održala Fišijada u sklopu koje su bili pripremljeni pregršt ribljih, ali i drugih  specijaliteta domaće kuhinje među kojima su: fiš paprikaš, šaran na rašljama, pastrva sa žara, frigane lignje i pohani som, a za one koji nisu ljubitelji specijaliteta od ribe spreman je bio i roštilj na drveni ugljen.

Međusektorska edukacija „Prava žrtava i svjedoka kaznenih djela i prekršaja – iskustva i izazovi u praksi“

Dana 17.06. 2020.g. u  prostorijama  Policijske uprave požeško-slavonske u organizaciji Centra za podršku i razvoj civilnog društva „DELFIN“ iz Pakraca i PU požeško-slavonske održana međusektorska edukacija „Prava žrtava i svjedoka kaznenih djela i prekršaja – iskustva i izazovi i praksi“. Na edukaciji su prisustvovali predstavnici policije, sudova, tijela i udruga koje se bave problematikom podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela i prekršaja. Sastanku su uz predstavnike organizatora, bili prisutni predstavnici Udruge HERA Križevci, Ministarstva pravosuđa iz Zagreba, Ženske sobe iz Zagreba, Udruge za podršku žrtvama i svjedocima iz Osijeka, Općinskog suda u Požegi, Odjela za mladež Županijskog suda iz Zagreba, Centra za socijalnu skrb i Obiteljskog centra Požega,  Udruge za zaštitu i promicanje ljudskih prava „Humanom“ iz Požege te predstavnici naše Udruge. Edukacija je namijenjena stručnim djelatnicima, odnosno onim zainteresiranima koji se u obavljanju svog svakodnevnog posla susreću ili su na neki način povezani s predmetnom tematikom. Svim sudionicima su podijeljeni prigodni materijali, a također je istaknuto da će se s koordinacijama i sastancima nastaviti u idućem razdoblju te zajedničkim naporima i pro aktivnim pristupom svih uključenih u sustav podrške pomoći žrtvama.