Mjesečni arhivi: prosinac 2020.

SV. LUCIJA-ZAŠTITNICA SLIJEPIH I SLABOVIDNIH OSOBA

Kroz svu kršćansku povijest štuje se među kršćanima kao mnogostruka zaštitnica – slijepih i slabovidnih, ratara, lađara, staklara, krojača, tkalaca, pisara, vratara i kovača.

13. prosinac se po julijanskom kalendaru povezuje sa najkraćim danom u godini i narodna tradicija je povezala ugaslu svjetlost njezinih slijepih očiju sa najdužom noći zimskog sunčevog ciklusa. Pripisivali su joj posebnu moć – sveta Lucija bi zimskom suncu povratila snagu i svjetlost da bi moglo ponovno zagrijati promrzlu zemlju iz koje bi niknuli novi plodovi. Svetu Luciju su počeli štovati već u 5. stoljeću i vrlo brzo su je štovali u svom zapadnom kršćanskom svijetu. Lucija dolazi od latinske riječi lux, lucis što znači svjetlo stoga Sv. Lucija simbolizira svjetlost u zimskoj tami i navješćuje Božić kao rođenje Svjetla. Nakon njezina blagdana dani postaju sve duži o čemu govori i izreka Sveta Lucija, mrak ubija.

U našoj Udruzi tradicionalno se obilježava dan sv. Lucije uz prigodni domjenak koji ove godine zbog nepovoljne epidemiološke situacije uzrokovane COVID-om 19 nažalost nećemo biti u mogućnosti održati.

Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Nakon što su Ujedinjeni narodi 3. prosinca proglasili Međunarodnim danom osoba s invaliditetom, Komisija za ljudska prava je, u rezoluciji od 5. ožujka 1993. godine, pozvala zemlje članice da ističu obilježavanje tog datuma kako bi se postigla jednakost u ostvarivanju ljudskih prava i sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu.

Prema Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom, osobe s invaliditetom uključuju one osobe koje imaju dugotrajna tjelesna, mentalna, intelektualna ili osjetilna oštećenja koja u međudjelovanju s različitim preprekama mogu sprečavati njihovo puno i učinkovito sudjelovanje u društvu na jednakoj osnovi s ostalima.

U Hrvatskoj se, u okviru Registra osoba s invaliditetom, prati broj osoba oštećena vida, ali samo onih kod kojih postoji invaliditet temeljem tog oštećenja. Na taj je način u Hrvatskoj registrirano 17 371  osoba čiji je uzrok invaliditeta sljepoća i znatna slabovidnost te prevalencija oštećenja vida kao uzroka invaliditeta iznosi 4 na 1000 stanovnika.

Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava se u cilju poboljšanja kvalitete života osoba s invaliditetom kroz poticanje međusobne suradnje i stvaranje partnerstva među postojećim udruženjima osoba s invaliditetom. Tako se ublažavaju posljedice socijalne isključenosti, ali i senzibilizira javnost na prisutnost osoba s invaliditetom u zajednici i probleme s kojima se svakodnevno susreću, ali s naglaskom na mogućnosti kojima raspolažu.