Mjesečni arhivi: prosinac 2021.

Druženje žena u organizaciji Udruge slijepih Pakrac Lipik

U organizaciji Udruge slijepih Pakrac – Lipik 15. prosinca  održano je  druženje slijepih žena na kojem su se okupilo dvadeset i pet žena iz Pakraca, Lipika, Požege, Slavonskog Broda, Našica i Daruvara. Prisutne članice pozdravio je predsjednik Udruge Stanko Kovačić  koji je iznio kako je ovo druženje organizirano sa svrhom izgradnje što boljih odnosa i razvijanja prijateljskih odnosa među članicama Udruga.

Osim druženja kroz kreativne radionice uz stručno  vodstvo socijalne radnice Danijele Ančić Žunić i psihologinje Matije Cesar sudionice su imale mogućnost aktivno sudjelovati te osvijestiti svoj kreativni potencijal i naučiti nešto više o komunikacijskim vještinama potrebnim za zastupanje vlastitih interesa u javnosti. Po završetku radionica uslijedilo je druženje  uz ručak i osvježenje u prostoru PD Omanovac nakon čega je uslijedilo predavanje Ane Debeljak De Martini o važnosti tjelovježbe.

Sveta Lucija-zaštitnica slijepih i slabovidnih

U našoj Udruzi tradicionalno se obilježava dan sv. Lucije 13. prosinac koji se po julijanskom kalendaru povezuje sa najkraćim danom u godini i narodna tradicija je povezala ugaslu svjetlost njezinih slijepih očiju sa najdužom noći zimskog sunčevog ciklusa. Pripisivali su joj posebnu moć – sveta Lucija bi zimskom suncu povratila snagu i svjetlost da bi moglo ponovno zagrijati promrzlu zemlju iz koje bi niknuli novi plodovi. Svetu Luciju su počeli štovati već u 5. stoljeću i vrlo brzo su je štovali u svom zapadnom kršćanskom svijetu. Lucija dolazi od latinske riječi lux, lucis što znači svjetlo stoga Sv. Lucija simbolizira svjetlost u zimskoj tami i navješćuje Božić kao rođenje Svjetla. Nakon njezina blagdana dani postaju sve duži o čemu govori i izreka Sveta Lucija, mrak ubija.

Ove godine u sklopu obilježavanja dana sv. Lucije održana je sjednica Skupštine Udruge nakon koje je uslijedio prigodni domjenak koji je ove godine bio nešto skromniji nego prijašnjih godina zbog nepovoljne epidemiološke situacije.

Obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom naša Udruga organizirala  je edukaciju pod nazivom „Pristup slijepoj osobi“ koja je održana u četvrtak 2. prosinca u prostoru HGK Županijske komore Požega. Edukacija je bila namijenjena djelatnicima žurnih službi i djelatnicima Centra za socijalnu skrb.

U pozdravnom govoru prisutnima se obratio predsjednik Josip Banović, dok je u ime Grada Požege okupljene pozdravila pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege Maja Petrović koja je istaknula:

– Izrazito je važno redovito upućivati i poticati javnost na važnost uključivanja osoba s invaliditetom u aktivno i ravnopravno sudjelovanje u društvenoj zajednici te prilagodbe koje su nužne da se to omogući. Dužnost svih nas je doprinositi poboljšanju kvalitete života osoba s invaliditetom i zalagati se za društvo jednakih prilika i mogućnosti. Grad Požega podržava rad udruga koje doprinose ostvarivanju ovih prava te se zalaže za ravnopravno uključivanje osoba s invaliditetom u sve sfere društvenog života.

Edukaciju su vodile predstavnice Hrvatskog saveza slijepih izvršna direktorica Andreja Veljača, socijalna radnica Lovorka Horvačić te psihologica Martina Blažević koje su prije praktičnog dijela i upoznavanja prisutnih sa pravilnom komunikacijom sa slijepom osobom i pomoći pri kretanju slijepih rekle nešto i o predrasudama s kojima se slijepe osobe susreću. Predsjednik Udruge zahvalio se djelatnicima Policijske uprave Požeško-slavonske, Javne vatrogasne postrojbe Požega, Zavoda za hitnu medicinu Požega, HGSS-a i Centra za socijalnu skrb na sudjelovanju te HGK Županijskoj komori Požega na podršci u organizaciji ove edukacije te predstavnicima Udruge slijepih Pakrac Lipik, Udruge osoba s invaliditetom GPPSŽ, Udruge Hummanum te Udruge gluhih i nagluhih osoba GPPSŽ koji su svojim dolaskom podržali ovo događanje.