Mjesečni arhivi: travanj 2022.

Nadbiskupijski susret slijepih i slabovidnih osoba- Đakovo 2022

Susret slijepih i slabovidnih osoba Đakovačko-osječke nadbiskupije održan je u subotu 23. travnja 2022. u organizaciji Nadbiskupijskog povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i članova njihovih obitelji. Susretom je koordinirao vlč. Alojz Kovaček, nadbiskupijski povjerenik za ovo pastoralno područje. Okupljanje sudionika započelo je u katedrali Sv. Petra u Đakovu, s početkom u 09.15 sati. Susretu se odazvalo oko pedesetak osoba, uglavnom članova slijepih i slabovidnih i njihovih pratitelja iz Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Vukovarsko-srijemske i Požeško-slavonske županije. Na susretu su sudjelovali i članovi Povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i članova njihovih obitelji, volonteri Crvenog križa te  sestre svetog Križa.

 Susret je počeo misnim slavljem u katedrali koje je predvodio nadbiskupijski povjerenik za osobe s invaliditetom velečasni Alojz Kovaček koji se prisjetio začetnika tih susreta prije 40 godina; prečasnog Ivana Šeše i prečasnog Ivana Matijevića. Njihovu inicijativu nastavilo je povjerenstvo za pastoral osoba s invaliditetom, kazao je velečasni Kovaček.

Nakon misnog slavlja susret je nastavljen predavanjem vlč. Mateja Perića pod nazivom „Kada vina ponestane“  i druženjem u dvorani Sinodske dvorane Središnje nadbiskupijske i fakultetske knjižnice u Đakovu.

Okrugli stol-„Informiranost o socijalnim pravima“

20. travnja 2022 godine u suradnji Udruge slijepih GPPSŽ i Centra za socijalnu skrb Požega održan je okrugli stol pod nazivom „Informiranost o socijalnim pravima“. Svrha okruglog stola bila je upoznati članove Udruge sa odredbama novog Zakona o socijalnoj skrbi u dijelovima koji se dotiče ciljane skupine.  Sustav socijalne skrbi, premda bi trebao biti krajnja pomoć osobama s invaliditetom, često je prva i jedina pomoć. Djelatnice Centra za socijalnu skrb Požega Josipa Kolić dipl. soc. radnica i Ana Bagarić mag. soc. rad održale su  predavanje članovima Udruge vezano uz prava i mogućnosti koja ostvaruju preko Centra, izmjenama te  predradnjama za ostvarivanje prava u sustavu socijalne skrbi kao što su doplatak za  pomoć i njegu, osobna invalidnina, naknada za ugroženog kupca energenata, savjetovanja i ostalih prava koja slijepe osobe mogu ostvariti. Članovi su imali priliku postavljati konkretna pitanja na koja su predstavnice Centra odgovarale svakome po naosob.

„Uloga policije u sustavu podrške žrtvama kaznenih djela“

U utorak 12. travnja 2022. u Požegi u Gradskoj knjižnici, u organizaciji Centra za podršku i razvoj civilnog društva  „DELFIN“ održan je okrugli stol „Uloga policije u sustavu podrške žrtvama kaznenih djela“.
Na navedenom okruglom stolu su sudjelovali policijski službenici Policijske uprave požeško-slavonske, predstavnici Centra za socijalnu skrb, Obiteljskog centara, Općinskog državnog odvjetništva u Požegi, Prekršajnog odjela Općinskog suda u Požegi, Udruge slijepih Grada Požege i Požeško-slavonske županije, Udruge HERA Križevci, Ženska soba-Centar za seksualna prava, Udruge za podršku žrtvama i svjedocima-Nacionalni pozivni centar, Udruge Humanum i volonteri.
U vezi s temom okrugloga stola prisutnima su se obratili Nikica Herman Vidmar iz Ministarstva pravosuđa i uprave, Ana Jedličko iz Ravnateljstva policije, Marina Švegelj Jažić iz Udruge HERA, Nives Jozić Kvastek iz Ženske sobe-Centar za seksualna prava, Mateja Meštrović iz Nacionalnog pozivnog centar i Goran Matijević iz Policijske uprave požeško-slavonske.
Tijekom zajedničkog rada naglašeno je da su u većini slučajeva žrtve žene, te je objašnjeno kako se pokreće postupak zaštite, kako žrtve nasilja mogu ostvariti pravo na novčanu naknadu i na psihološku pomoć, te koristiti pravo žrtve na pratnju osobe od povjerenja tijekom cijelog kaznenog postupka.  Nadalje je naglašeno kako se žrtve i svjedoci mogu obratiti i anonimno na besplatni broj 116 006 Nacionalnog pozivnog centra. Na samom kraju istaknuto je kako se samo zajedničkim naporima i proaktivnim pristupom svih dionika sustava podrške može napraviti kvalitetan pomak u radu s krajnjim korisnicima – žrtvama kaznenih djela.
 

Izvor: PU požeško-slavonska

Odigrano 6. kolo 2. Hrvatske pikado lige regija Istok između domaćina ŠUS „Zlatna Dolina“ Požega i gostiju SKS „Život“ iz Virovitice

U srijedu 06. travnja 2022 godine u prostorijama Udruge odigrano je 6. kolo 2. Hrvatske pikado lige regija Istok između domaćina ŠUS „Zlatna Dolina“ Požega i gostiju SKS „Život“  iz Virovitice. Natjecanje je prošlo u mirnoj i fer borbi. Od početka utakmice domaćini su bili u bodovnoj prednosti koju uspijevaju zadržati do samog kraja natjecanja, te je završeno pobjedom domaćina sa 8 bodova dok su gosti osvojili 4 boda. Nakon natjecanja  uslijedilo je  ugodno druženje sa prijateljima iz Virovitice.

Željka Peška druga na 7. kolu I. HKLSS u Karlovcu

U subotu 2. travnja 2022 godine na kuglani Dom OS „Zrinski“ u Karlovcu odigrano je 7. kolo I. HKL za slijepe i slabovidne na kojem je naša vrhunska sportašica Željka Peška osvojila drugo mjesto u kategoriji B3 žene sa samo 6 čunjeva razlike od najboljeg rezultata koji je postigla Ruža Markešić.

Organiziran II. Memorijalni pikado turnir “Zdravko Čop”

U subotu 02. travnja 2022.g. Športska udruga slijepih grada Požege i Požeško-slavonske županije “Zlatna dolina” organizirala je II. Memorijalni pikado turnir “Zdravko Čop” u sjećanje na dugogodišnjeg člana ove udruge i predsjednika Udruge slijepih Grada Požege i Požeško-slavonske županije.

Na turniru su nastupile ekipe slijepih i slabovidnih  iz Udruge Pakrac-Lipik, Udruge Daruvar, Udruge Bjelovar, Udruge Varaždin i Požege kao domaćina.

Predsjednik udruge Josip Banović zahvalio se gradu Požega i Požeško-slavonskoj županiji, te Požeškom sportskom savezu na potpori, posebnoj financijskoj pomoći u provođenju njihovog svakodnevnog rada, projekata i posebno održavanja sportskog života, treniranja i natjecanja.

Na otvorenju turnira bio je i tajnik Požeškog sportskog saveza Željko Mitrović koji daje podršku radu, posebno udrugama osoba s invaliditetom.

Zamjenik gradonačelnika grada Požege dr. sc. Borislav Miličević pohvalio je udrugu i članove za posebno dobre aktivnosti, brigu za slijepe i slabovidne osobe, a posebno za aktivni sportski život.

Nakon službenog otvorenja zamjenik gradonačelnika Miličević okušao se u bacanju pikada, ali sa tamnim naočalama da bude ravnopravan slijepim i slabovidnim osobama. Prvi udarac donio je 11 bodova i pljesak okupljenih natjecatelja, a onda su bila još dva hitca u ništa. – To me je sada malo približilo vašim uvjetima u kojima živite i u kojima se i natječete. Razlika među nama koji vidimo i vas je što mi nismo svjesni toga da su nam mogućnosti ograničene – dodao je zamjenik gradonačelnika Borislav Miličević. Nakon odigranih utakmica prvo  mjesto  osvojila je ekipa iz Varaždina, drugo mjesto Požega a treće Bjelovar. U kategoriji slijepi  pojedinci prvo mjesto osvojio je Davor Janjušević Varaždin, drugo mjesto Stanko Kovačić Pakrac-Lipik a treće Zoran Bubulj Daruvar. U kategoriji slabovidni prvo mjesto osvojio je Darko Novak Bjelovar, drugo mjesto Zoran Drinovac Požega a treće mjesto Biserka Hercog Žutki Varaždin.

Goran Grgić izabran za novog predsjednika Udruge

Na sjednici skupštine Udruge slijepih Grada Požege i Požeško-slavonske županije održane 11. ožujka 2022 g. za novog predsjednika u mandatnom razdoblju 2022-2026 izabran je Goran Grgić koji je do sada obnašao dužnost dopredsjednika Udruge. Upravni odbor na svojoj sjednici za novog  dopredsjednika imenovao  je Zorana Drinovca a za tajnika imenovan je Krešimir Dragičević.