Dnevni arhivi: 14. travnja 2022.

„Uloga policije u sustavu podrške žrtvama kaznenih djela“

U utorak 12. travnja 2022. u Požegi u Gradskoj knjižnici, u organizaciji Centra za podršku i razvoj civilnog društva  „DELFIN“ održan je okrugli stol „Uloga policije u sustavu podrške žrtvama kaznenih djela“.
Na navedenom okruglom stolu su sudjelovali policijski službenici Policijske uprave požeško-slavonske, predstavnici Centra za socijalnu skrb, Obiteljskog centara, Općinskog državnog odvjetništva u Požegi, Prekršajnog odjela Općinskog suda u Požegi, Udruge slijepih Grada Požege i Požeško-slavonske županije, Udruge HERA Križevci, Ženska soba-Centar za seksualna prava, Udruge za podršku žrtvama i svjedocima-Nacionalni pozivni centar, Udruge Humanum i volonteri.
U vezi s temom okrugloga stola prisutnima su se obratili Nikica Herman Vidmar iz Ministarstva pravosuđa i uprave, Ana Jedličko iz Ravnateljstva policije, Marina Švegelj Jažić iz Udruge HERA, Nives Jozić Kvastek iz Ženske sobe-Centar za seksualna prava, Mateja Meštrović iz Nacionalnog pozivnog centar i Goran Matijević iz Policijske uprave požeško-slavonske.
Tijekom zajedničkog rada naglašeno je da su u većini slučajeva žrtve žene, te je objašnjeno kako se pokreće postupak zaštite, kako žrtve nasilja mogu ostvariti pravo na novčanu naknadu i na psihološku pomoć, te koristiti pravo žrtve na pratnju osobe od povjerenja tijekom cijelog kaznenog postupka.  Nadalje je naglašeno kako se žrtve i svjedoci mogu obratiti i anonimno na besplatni broj 116 006 Nacionalnog pozivnog centra. Na samom kraju istaknuto je kako se samo zajedničkim naporima i proaktivnim pristupom svih dionika sustava podrške može napraviti kvalitetan pomak u radu s krajnjim korisnicima – žrtvama kaznenih djela.
 

Izvor: PU požeško-slavonska