Mjesečni arhivi: listopad 2023.

Dan bijelog štapa

Ove godine dan Bijelog štapa odlučili smo provest nešto drugačije nego dosadašnjih godina. U suradnji sa Gradskim muzejom Požega održano je vodstvo u Centru za posjetitelje “Požeška kuća” predavanje o Rudini te taktilna radionica “Dodirni glavu” u prostorijama Udruge. U Požeškoj kući članovima je predstavljena bogata povijest grada a imali su i prilike provozati “Pijani bicikli” što im se veoma svidjelo. Pobliže su se upoznali sa likom baruna Trenka te tradicionalnim receptima požeškog kraja. Potom je uslijedila radionica gdje su se članovi pobliže upoznali sa Rudinskim glavama, taktilno ih istražili te uz vodstvo djelatnica Muzeja prenijeli na papir. Ovim putem se zahvaljujemo djelatnicima Muzeja na zanimljivom i kreativnom danu Bijelog štapa.

Sinergijom gluhih i slijepih osoba do zajedničkih rezultata

Požega.eu | [FOTOGALERIJA] Gluhe i slijepe osobe pokazale kako sinergijom postići dobre sportske rezultate

U petak, 06. listopada po prvi put je održan turnir u pikadu i kuglanju pod nazivom „Sinergijom gluhih i slijepih osoba do zajedničkih rezultata“ u organizaciji Požeškog športskog saveza gluhih, a pod pokroviteljstvom Sportske zajednice Požeško-slavonske županije.

Na turniru su uz domaćina, PŠSG,sudjelovale i ekipe iz Udruge gluhih i nagluhih Nova Gradiška i Športske udruge slijepih Grada Požege i Požeško – slavonske županije „Zlatna dolina“. U oba sporta je bio isti plasman.

Ekipa iz Udruge gluhih i nagluhih Nova Gradiška osvojila je 1. mjesto i u kuglanju i u pikadu. Domaćini su se plasirali na 2. mjesto, a ekipa iz Športske udruge slijepih Grada Požege i Požeško-slavonske županije „Zlatna dolina“ zauzela je 3. mjesto. Turnir se održao na gradskoj kuglani u Požegi i u prostoru Požeškog športskog saveza gluhih u Sokolovoj 5 u Požegi.

Predsjednik PŠSG -a Ibro Huseljić se zahvalio svim sudionicima što su se odazvali u ovolikom broju na turniru za koji se nada da će postati tradicionalan te je uputio posebnu zahvalu pokrovitelju ovog turnira Sportskoj zajednici Požeško-slavonske županije kao i Požeškom športskom savezu i glavnom tajniku Željku Mitroviću koji kontinuirano podupiru rad PŠSG-a.

Ugodno druženje svih sudionika se nastavilo u restoranu Zlatni Lug. 

Pruži mi ruku

Izlet za slijepe i slabovidne osobe održan je ovu subotu na Papuku u suradnji HPD Gojzerica Požega i naše Udruge. Organizatore je obradovao izrazito veliki odaziv, jer na izletu je sudjelovalo čak 56 osoba! Puno smijeha, razgovora i dječje cike, odjekivalo je Papukom iz ove velike planinarske skupine.
 
Izlet je nosio naziv „Pruži mi ruku“ i u punom smislu te rečenice je i proveden. Planinari su pružili ruku članovima Udruge slijepih Grada Požege i Požeško-slavonske županije, Športske udruge slijepih Svijetlost iz Osijeka, i drugim sudionicima iz Istre, Orahovice i Zagreba te ih poveli u jedan kondicijski lagan ali lijep planinarski izlet.

Okupljanje se održalo u dopodnevnim satima u Požegi i svi su se sudionici redom predstavili radi lakšeg upoznavanja i kasnijeg druženja. Prilikom predstavljanja osim imena i prezimena dodalo se i malo zanimljivih informacija o hobijima, obitelji,  sportovima i drugim interesima kako bi atmosferu na izletu učinili ugodnom i veselom od samog početka. Potom je velika auto kolona krenula prema Velikoj. Kraj veličkih livada bio je početak ovog hvalevrijednog izleta. Videća pratiteljica slijepih i slabovidnih Ivana Štefanac dala je planinarima nekoliko jednostavnih savjeta, kao na koji način treba voditi osobu koja ne vidi ili slabo vidi. Potom je svakoj slijepoj osobi dodijeljen videći pratitelj. Slijepe osobe su hodale pola koraka iza svog pratitelja kojeg su primile za nadlakticu, rame ili ruksak. Puno slijepih je došlo s članovima obitelji, koji su im pomogli u kretanju a ujedno i sami uživali u čarima Papuka. Hodali su zajedno od Velike uz potok Dubočanku do šumskog predjela Duboka. Puno se zastajalo putem kako bi se čuo zvuk malenih vodopada, skrenula pažnja na stari kamenolom, gljive, velike bukve i šuškanje otpalog lišća.
 
Uslijedio je predah u sjenici pokusne stanice Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije. Gospodin Feručo Lazarević, poznati slijepi planinar iz Istre, ovdje je kratko ispričao svoju životnu priču. Prenio je sudionicima svoje iskustvo kako usprkos sljepoći živi aktivan i lijep život, na jedan poseban i drugačiji način. Strastveni planinar postao je tek nakon što je izgubio vid. Uvijek planinari uz pomoć svojih prijatelja planinara ali i nepoznatih ljudi dobre volje, koji imaju volju pomoći. Iza sebe ima zavidne planinarske uspjehe, uspon na Musalu, Triglav, Olimp, Karpate, Kilimanjaro i mnoge druge vrhove Europe i drugih kontinenata.
 
Sudionicima se obratila i gđa. Kristina Marjanović predstavnica Radne skupine za osobe s invaliditetom (OSI) pri Hrvatskom planinarskom savezu. Opisala je izlete koje provode za OSI i pozvala sve sudionike da pogledaju kalendar izleta koji su u najavi i ako su u mogućnosti da se pridruže.
Nakon predaha uslijedio je nastavak izleta. Jedna manja grupa planinara uputila se na dužu kružnu stazu do Jankovca, a veća skupina krenula je do planinarske kuće Trišnjica. Oduševljenje velikom šumskom ljuljačkom nije izostalo niti ovog puta.
 
Puno članova HPD Gojzerice sudjelovalo je kako bi ovaj izlet protekao lijepo i dobro organizirano. Kao tim omogućili su slijepim i slabovidnim osobama da dožive djelić onoga u čemu oni kao planinari skoro svaki vikend uživaju na čemu im se srdačno zahvaljujemo.