Obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom naša Udruga organizirala  je edukaciju pod nazivom „Pristup slijepoj osobi“ koja je održana u četvrtak 2. prosinca u prostoru HGK Županijske komore Požega. Edukacija je bila namijenjena djelatnicima žurnih službi i djelatnicima Centra za socijalnu skrb.

U pozdravnom govoru prisutnima se obratio predsjednik Josip Banović, dok je u ime Grada Požege okupljene pozdravila pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege Maja Petrović koja je istaknula:

– Izrazito je važno redovito upućivati i poticati javnost na važnost uključivanja osoba s invaliditetom u aktivno i ravnopravno sudjelovanje u društvenoj zajednici te prilagodbe koje su nužne da se to omogući. Dužnost svih nas je doprinositi poboljšanju kvalitete života osoba s invaliditetom i zalagati se za društvo jednakih prilika i mogućnosti. Grad Požega podržava rad udruga koje doprinose ostvarivanju ovih prava te se zalaže za ravnopravno uključivanje osoba s invaliditetom u sve sfere društvenog života.

Edukaciju su vodile predstavnice Hrvatskog saveza slijepih izvršna direktorica Andreja Veljača, socijalna radnica Lovorka Horvačić te psihologica Martina Blažević koje su prije praktičnog dijela i upoznavanja prisutnih sa pravilnom komunikacijom sa slijepom osobom i pomoći pri kretanju slijepih rekle nešto i o predrasudama s kojima se slijepe osobe susreću. Predsjednik Udruge zahvalio se djelatnicima Policijske uprave Požeško-slavonske, Javne vatrogasne postrojbe Požega, Zavoda za hitnu medicinu Požega, HGSS-a i Centra za socijalnu skrb na sudjelovanju te HGK Županijskoj komori Požega na podršci u organizaciji ove edukacije te predstavnicima Udruge slijepih Pakrac Lipik, Udruge osoba s invaliditetom GPPSŽ, Udruge Hummanum te Udruge gluhih i nagluhih osoba GPPSŽ koji su svojim dolaskom podržali ovo događanje.