Nadbiskupijski susret slijepih i slabovidnih osoba u Đakovu

Susret slijepih i slabovidnih osoba Đakovačko-osječke nadbiskupije održan je u subotu 7. travnja 2018. u organizaciji Nadbiskupijskog povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i članova njihovih obitelji. Susretom je koordinirao vlč. Alojz Kovaček, nadbiskupijski povjerenik za ovo pastoralno područje. Okupljanje sudionika započelo je u katedrali Sv. Petra u Đakovu, s početkom u 10 sati.
Susretu se odazvalo oko 200 osoba, uglavnom članova slijepih i slabovidnih i njihovih pratitelja iz Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Vukovarsko-srijemske, Požeško-slavonske županije te Posavske županije (BiH). Na susretu su sudjelovali članovi Povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i članova njihovih obitelji, volonteri Crvenog križa iz Đakova te zbor Župe Dobrog Pastira iz Đakova.
Nakon misnog slavlja svi su se uputili u Sinodsku dvoranu Središnje nadbiskupijske i fakultetske knjižnice u Đakovu, gdje je uslijedilo predavanje dr.sc. Borisa Vulića na temu „O zdravlju i spasenju“. Predavač je u svome izlaganju govorio o dvije dimenzije zdravlja; o društvenoj dimenziji zdravlja u kojoj nejasni odnosi stavljaju pritisak na čovjeka i tada ga čine bolesnim te o duhovnoj dimenziji u kojoj nas vjera može ozdraviti. Kada se bolesnik preda, tada neće ozdraviti. Postoje ljudi koji imaju tradiciju vjere i mogu prije ozdraviti od onih koji je nemaju. Osim tradicije vjere bitna je i osobna vjera. Molitva i ozdravljenje uvijek su otajstvo. Ne smijemo predbacivati onima koji ne ozdrave po molitvi jer Bog jedini zna što je dobro i prikladno za naše spasenje. Spasenje je bitan pojam vjere.
Nakon predavanja sudionicima skupa se obratio nadbiskup Đuro Hranić koji se zahvalio svima na dolasku i organiziranju skupa i izrazio želju da Gospodin svima poput sv. Tome da milost da prepoznamo Njegovu prisutnost u našem životu te da i mi možemo poput Tome pasti pred Njega i ispovjediti – Gospodin moj i Bog moj, u svim poteškoćama i životnim radostima. Uslijedilo je druženje uz domjenak na kojem su sudionike razveselili tamburaški sastav „Anđeli“.

Podijeli: