Sve objave od slijepi

Posjet Tiflološkom muzeju i Klovićevim dvorima

U srijedu 12. lipnja 2024 godine u suradnji sa Gimnazijom Požega organizirali smo posjet Tiflološkom muzeju u Zagrebu i Klovićevim dvorima. Tiflološki muzej jedan je od rijetkih specijalnih muzeja u Europi koji se bavi problematikom osoba oštećena vida. Naši članovi i učenici mogli si se upoznati s likovnim radovima slijepih autora a učenici približiti i osvijestiti nemogućnost primanja informacija iz okoline pomoću vida korištenjem tzv. tamne sobe.

U okviru ciklusa Taktilne galerije Tiflološkog muzeja otvorena je izložba renomirane akademske slikarice-grafičarke Anabel Zanze, naziva slojevita značenja: NE-PRE-PRE-KE. Izložba prezentira 15 radova koji komuniciraju sa slijepima i slabovidnima, nastojeći dokinuti granice svjetova, tako da prepreke postanu NE-PRE-PRE-KE. U tu svrhu prigrlila je grafički znak Brailleovih slova i uobličila ih u umjetničku formu. Sljedeća su stanica bili Klovićevi dvori. Klovićevi dvori redovito su mjesto susreta s vrhunskom umjetnošću. Ovoga puta moglo se vidjeti djela koja su stvarali slavni svjetski slikari i kipari te koja su obilježila umjetničko razdoblje modernizma. Riječ je o izložbi Od boemstva do vječnosti koja pruža važan i nesvakidašnji uvid u umjetničke pokrete 20. stoljeća: fovizam, kubizam, futurizam i apstraktna umjetnost. Kao apsolutne zvijezde izložbe djela su Edgara Degasa, Henrija Matissea i Amedea Modiglianija. Kako su na izložbi bile izložene i skulpture, naši članovi mogli su doživjeti umjetnost osjetilom opipa.

Nakon malo slobodnog vremena u Zagrebu, puni dojmova i punih srca vratili smo se u Požegu.

Izvor: Gimnazija Požega

 

Proljeće na Mališčaku_ Pruži mi ruku

9. lipnja 2024. godine u suradnji sa HPD Gojzerica organiziran je izlet za članove Udruge slijepih Grada Požege i Požeško-slavonske županije na Mališćak, jednom od planinarskih vrhova Papuka kojeg krase raznovrsne prirodne ljepote. Izlet je vodila Martina Keller kao i prošle godine, licencirani vodič HPS-a.
 
Svaka slijepa i slabovidna osoba je imala svog vodiča čija uloga je bila opisati put te sve zanimljivosti na koje su nailazili. A srećom nailazili su na puno zanimljivosti. Prvo ih je oduševila botanika Mališćaka. Cijelim putem iznad glava su bila stabla rodnih divljih trešanja a uz put su se proširile šumske maline, kupine i jagode. U blizini samog odredišta uživali su u proplanku pokrivenom borovnicama koje su ove godine baš izdašno rodile. Bilo je tu i pokoji skriveni vrganj i pregršt šumskog cvijeća. Trebalo je to sve riječima opisati i dočarati a potom ubrati i okusiti.
Druženje je bilo sastavni dio ovog planinarenja stoga je izlet započeo kratkim upoznavanjem kako bi atmosferu na izletu učinili ugodnom i opuštenom od samog početka. Ciljna točka bilo je planinarsko sklonište Mališćak koje je uvijek otvoreno i na raspolaganju svim planinarima. Klupe i stolovi u hladu hrasta medunca bile su odlično mjesto za odmor, objed i druženje. Atmosferu su dodatno uveseljavala djeca koja su istraživala unutrašnjost planinarskog skloništa i stijene ispred skloništa. Planinari s više strpljenja su se upustili u berbu borovnica.
 
Cilj ovog, već trećeg izleta Pruži mi ruku je osobama s invaliditetom koje to žele omogućiti da sudjeluju u planinarskom izletu i da provedu kvalitetno vrijeme u nekom lijepom prirodnom okruženju u našoj blizini. Hrvatski planinarski savez putem Radne skupine za osobe s invaliditetom podržava i provodi izlete “Pruži mi ruku” na području cijele Hrvatske toj inicijativi se ovakvim izletima pridružila i HPD Gojzerica.
 
Ovaj izlet je svim sudionicima priuštio puno lijepih trenutaka i doživljaja, stoga ćemo ovu praksu zajedničkih izleta nastaviti. Stoga se ovim putem od srca zahvaljujemo HPD Gojzerica a posebno našoj vodičici Martini Keler.

Izvor: HPD Gojzerica

Posjet Daruvarskim toplicama

U subotu 25. svibnja 2024. godine u sklopu projekta „Živjeti život kao san – samostalno, aktivno, neovisno II“ čiji je nositelj Udruga slijepih Varaždinske Županije kojima smo prvi partner, organizirali smo za naše članove posjet Daruvarskim toplicama.

Rekreativno-zdravstvenim posjetom omogućeno je kvalitetno provođenje slobodnog vremena uz aktivnosti plivanja, druženja kao i odmor u opuštajućoj atmosferi Daruvarskih toplica što doprinosi ostvarenju glavnog cilja projekta, a to je povećanje kvalitete života slijepih osoba i njihovu integraciju u život zajednice.

Požega s druge strane pogleda

U srijedu 15. svibnja sudjelovali smo na izložbi u Gimnaziji Požega pod nazivom Požega s druge strane pogleda izvannastavne aktivnosti KRUG-a koju vodi prof. Vera Ćuže Abramović. Na otvorenju izložbe predstavljeni su rezultati kreativnih radionica KRUG-ovaca koje su pobliže prikazale svakodnevni život slijepih osoba a koje su zajedno izrađivali KRUG-ovci sa svojim projektnim partnerima iz Dubrovnika i članovima naše Udruge.

U programu izložbe sudjelovao je školski zbor sa pjesmom „Let The Sunshine!” iz poznatog mjuzikla „Hair” u kojem smo i mi sudjelovali tako što smo oponašali ritam pljeskom, pucketanjem prstiju i udarajući o koljena te dramska grupa Katoličke Gimnazije koja je odigrala predstavu „Za stolom”. Osim navedenog učenici su pripremili i pregršt drugih aktivnosti i radova kao što su plakati o Louisu Brailleu i Braillovu pismu, razne igre poput pokvarenog telefona, brzi prijevoda teksta na braillevo pismo, prepoznavanja požeških građevina dok su sa strane su bili izloženi radovi koje smo zajedno izrađivali. Članovi naše Udruge Goran, Branka i Luka podijelili su sa učenicima svoja svjedočanstva o tome kako su izgubili vid, kako žive slijepe osobe i sa čim se sve susreću u svakodnevnom životu.

Ovim putem želimo se zahvaliti KRUG-ovcima, djelatnicima požeške Gimnazije a posebno prof. Veri Čuže Abramović koja je inicirala ovu suradnju. Nadamo se da ćemo imati još puno zajedničkih aktivnosti.

Kazališna predstava “Kad svijeće dogore”

U nedjelju 19. svibnja 2024.g., u sklopu projekta “Živjeti život kao san – samostalno, aktivno, neovisno II”, na kojem smo partneri Udruzi slijepih Varaždinske županije, članovi kulturno-književnog kluba naše Udruge posjetili su Gradsko kazalište Požega u kojem se odigrala predstava  naziva  „Kad svijeće dogore“. Riječ je o  drami u kojoj se dvojica prijatelja nalaze nakon trideset godina i svojevrsnim verbalnim dvobojem suočavaju s dugo prešućivanom tajnom njihovog odnosa  Ovim aktivnostima kulturno književnog kluba želi se potaći uključivanje slijepih osoba u kulturno-umjetničke sadržaje zajednice te kvalitetno provođenje slobodnog vremena što se ovim aktivnostima i postiglo.

Željka Peška osvojila zlatnu medalju na Europskom prvenstvu u kuglanju za slijepe i slabovidne

Čak 13 medalja osvojili su hrvatski reprezentativci na IBSA Europskom prvenstvu u kuglanju za slijepe i slabovidne koje je održano u poljskom Sierakowu. Naša Željka Peška nastupila je kao članica hrvatske kuglačke reprezentacije i osvojila je još jednu u nizu zlatnu medalju u kombinaciji mix B3 sa osječaninom Duškom Božićem. Ekipno naša reprezentacija osvojila je drugo mjesto, prvo mjesto su odnijeli domaćini a treće mjesto osvojila je reprezentacija Slovenije.

Požega za slijepe

Dubrovčani 1

12. i 13. travnja u sklopu projekta “Požega za slijepe” koji provodi Gimnazija Požega pod vodstvom prof. Vere Abramović Ćuže članovi naše Udruge u društvu požeških i dubrovačkih gimnazijalaca posjetili su Dijecezanski muzej, katedralu, Gradsku knjižnicu, crkvu sv. Lovre i naše požeške trgove. Gimnazijalci i njihove profesorice potrudili su se približiti slijepima svijet umjetnosti kroz opisivanje povijesti i vizuala umjetničkih djela te taktilnim doživljajem djela. Idući dan imali smo zajedničke radionice gdje smo izrade trodimenzionalnih skulptura izmaštanih oblika, inspiriranih spomenicima Dubrovnika i Požege. Nastali su zanimljivi oblici načinjeni rukama učenika i slijepih.

Dubrovčani 3
Dubrovčani 5
Dubrovčani 8

Poziv članovima udruge za otkup dugotrajne imovine i sitnog inventara

Sukladno odluci Upravnog odbora Udruge donesene na sjednici 20. ožujka 2024. godine pozivaju se članovi udruge da, sukladno javnom pozivu iz privitka (na poveznici), u slučaju postojanja interesa za otkup navedene imovine udruge, u roku od četrnaest (14) dana od ove objave, dostave svoje pisane ponude.

Odigrano V. kolo II. HPLSS regija Istok

U ponedjeljak 18. ožujka 2024.g. u prostorijama Udruge odigrano je 5. kolo II. HPLSS regija Istok između domaćina ŠUS Zlatna Dolina Požega i gostiju ŠUS Svjetlost Osijek. U početku utakmice poveli su domaćini da bi gostujuća ekipa preokrenula rezultat na 6:2. U daljnjem nastavku natjecanja domaćin osvaja četiri boda u nizu tako da je krajnji rezultat iznosio 6:6. Po završetku takmičenja uslijedila je okrijepa i ugodno druženje.

Prijateljski pikado turnir povodom Dana Grada Pakraca

U subotu 16. ožujka 2024 godine povodom obilježavanja Dana Grada Pakraca održan je prijateljski pikado turnir u organizaciji Udruge slijepih Pakrac Lipik. Na turniru su nastupile ekipe iz Bjelovara, Daruvara, Pakraca-Lipika i Požege. Naša ŠUS Zlatna Dolina ekipno je osvojila drugo mjesto, pojedinačno u kategoriji B1 slijepi Josip Banović osvojio je drugo mjesto, Zoran Drinovac osvojio je treće mjesto dok je u kategoriji slabovidni B2 Đurđica Šerer osvojila 2 mjesto.