Arhiva kategorije: US

Sekcija žena

Nakon ublažavanja epidemioloških mjera i visokog postotka procijepljenosti naših članica, dana 7.7. 2021. godine u prostorijama Udruge održan je sastanak sekcije žena naše Udruge.

Na sastanku članice su raspravljale o nedavnoj elementarnoj nepogodi koja je zadesila Požeštinu.  Videća pratiteljica pročitala im je novinske članke te članke lokalnih internetskih portala kako bi ih upoznala sa aktualnostima na našem području.

Raspravljale su o mogućnostima organizacije budućih aktivnosti s obzirom na epidemiološke prilike, pročitanoj književnoj građi te svakodnevnom životu.

Predstavnici Udruge sudjelovali na međuresornoj edukaciji „Zašto je umrežavanje važno“

U srijedu 30. lipnja 2021., u prostorijama PU požeško-slavonske, u organizaciji Centra za podršku i razvoj civilnog društva „DELFIN“ i PU požeško-slavonske, održana je međuresorna edukacija „Zašto je umrežavanje važno“, za predstavnike tijela, institucija i udruga građana koje se bave problematikom zaštite žrtava i svjedoka kaznenih djela i prekršaja.

Nazočne su u uvodu pozdravili i obratili im se Nikica Hamer Vidmar, voditeljica Službe za podršku žrtvama i svjedocima Ministarstva pravosuđa i uprave Republike Hrvatske, Mira Bilopavlović i Koštana Sipić iz OCD DELFIN, Dalibor Bauer, zamjenik načelnika PU požeško-slavonske i policijski službenik za prevenciju Goran Matijević.

Teme edukacije  koju su proveli Anamaria Kranjčec Drožđan voditeljica Pravnog tima, Ženske sobe – Centra za seksualna prava iz Zagreba, Josip Komljenović iz PU požeško-slavonske, Marina Švagelj Jažić iz udruge HERA Križevci, Sanja Galović voditeljica MREŽE (IPC), te Nikica Hamer Vidmar iz Ministarstva pravosuđa i uprave bile su: Multisektorska suradnja: Uloga OCD-a?, Pravni aspekti u radu sa žrtvama i svjedocima, Osobe od povjerenja Mreža u brojkama, Postupanje policije – izricanje mjera, Međusektorska suradnja kroz mrežu podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela i prekršaja.

Edukacija vezana za potrebe žrtava i svjedoka u kaznenim djelima i prekršajima namijenjena je stručnim djelatnicima Centara za socijalnu skrb, Obiteljskih centara, sudcima, državnim odvjetnicima, policijskim službenicima, predstavnicama/cima organizacija civilnog društva, odnosno svima onima koji se u obavljanju svoga svakodnevnog posla susreću i/ili su na neki način povezani s predmetnom tematikom. Provedbom edukacija i drugih aktivnosti u vezi sa  zaštitom žrtava i svjedoka  kaznenih djela i prekršaja nastoji se postići viša razina međuresorne umreženosti te zajedničkim naporima doprinijeti kvalitativnom pomaku u radu s korisnicima.

Na kraju, svi nazočni su iskazali svoje zadovoljstvo organizacijom i radom sudionika ove edukacije koju je, kao još jednu u nizu aktivnosti, organizirala    OCD „DELFIN“ u suradnji s PU požeško-slavonskom, a što će se, kao rezultat dobre prakse, zasigurno nastaviti  i u idućem razdoblju.

Izvor: PU požeško-slavonska (https://pozesko-slavonska-policija.gov.hr/vijesti/pozega-odrzana-medjuresorna-edukacija-zasto-je-umrezavanje-vazno/21268)

Dani otvorenih vrata udruge

Sutra 10. lipnja 2021. godine s početkom u 15 sati povodom Dana otvorenih vrata udruga u našoj Udruzi održati će se pikado turnir u elektronskom govornom pikadu za slijepe između Športske udruge slijepih Zlatna Dolina( Požega) i Športske udruge slijepih Svjetlost (Osijek).

Radionica izrade skulptura od papira

U ponedjeljak 31. svibnja 2021.godine u prostorima Udruge slijepih Varaždinske županije održana je radionica izrade skulpture od papira pod vodstvom Emila Mandarića, slijepog umjetnika iz Rijeke, ujedno i predsjednika Udruge slijepih Primorsko -goranske županije na kojoj su sudjelovale članice Đurđica Šerer i Nevenka Jonjić sa videćim pratiteljem i zaposlenicom Udruge.

Edukacija je održana u sklopu trogodišnjeg programa „Živjeti život kao SAN – samostalno, aktivno, neovisno II“ na kojem je naša Udruga partner.

Gostovanje Ljubomira i Jana Kerekeša

U sklopu aktivnosti Kulturno-književnog kluba Udruge slijepih grada Požege i Požeško-slavonske županije u Udruzi su danas gostovali popularni filmski, televizijski i kazališni glumci Ljubomir i Jan Kerekeš.

Susret koji je donio smijeh i veselje u prostorije požeške udruge dio je projekta „Živjeti život kao san-samostalno, aktivno, neovisno” čiji je nositelj Udruga slijepih Varaždinske županije, a Udruga slijepih grada Požege i Požeško-slavonske županije prvi partner. Cilj projekta je unaprjeđenje postojećih i uvođenje novih učinkovitih socijalnih usluga i aktivnosti kako bi se smanjila socijalna isključenost te poboljšala kvaliteta života slijepih osoba.

I u Kerekeš teatru i na filmskom i televizijskom setu Ljubomir i Jan Kerekeš oličenje su talenta i kreativnosti, ali, pokazali su i danas u Požegi, imaju oni “u rukavu” i druge kvalitete – toplinu, pristupačnost i humanost. “Kao da ih oduvijek poznajemo,” rekoše domaćini.

“Teško je riječima opisati koliko nam znače ovakvi susreti. Naši članovi ne izlaze često iz svojih domova, nemaju baš prilike za sudjelovanje u društvenim zbivanjima, a ovo je događaj bez premca. Ovo je nešto predivno,” rekao nam je predsjednik Udruge slijepih grada Požege i Požeško-slavonske županije Josip Banović.

Uz inserte iz kazališnih predstava „Ringišpil” i „Hitno na hitnu”, Ljubomir i Jan razveselili su prisutne i živopisnim pričama iz bogate karijere te izazvali salve smijeha anegdotama iz privatnog života. “Potrebna nam je svima ta pozitivna energija jednih prema drugima, a mi smo uvijek na dispoziciji da budemo od pomoći, u jednom ponajprije ljudskom aspektu. Nikada nam to nije bilo opterećenje, upravo suprotno, ovakvi susreti nam daju dodatni poticaj,” rekao je Ljubomir Kerekeš.

Radionica razmjene iskustava

Udruga slijepih Pakrac – Lipik u okviru projekta „Nismo sami“  odobrenog u sklopu poziva „Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza I„ financiranog bespovratnim sredstvima Europske Unije i Europskog socijalnog fonda kojeg zajednički provode Grad Pakrac i partneri Udruga slijepih Pakrac-Lipik, Hrvatski crveni križ ,Centar za socijalnu skrb Pakrac te Opća županijska bolnica Pakrac i bolnica hrvatskih veterana  održala je 26. svibnja 2021. godine radionicu razmjene iskustva na kojoj su sudjelovali naši članovi Đurđica Šerer, Nevenka Jonjić i Goran Grgić.

ZAVRŠAVA PROVEDBA PROJEKTA „IZNOVA VIDJETI TUĐIM OČIMA“

Udruga slijepih grada Požege i Požeško-slavonske županije nositelj je još jednog projekta koji
je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda u okviru poziva „Razvoj usluge osobne
asistencije za osobe s invaliditetom-faza II, UP.02.2.2.09.0105 – Operativni program
„Učinkoviti ljudski potencijali “2014.-2020.“. Ugovor o financiranju projekta „Iznova vidjeti
tuđim očima“ potpisan je 6. travnja 2019., na 24 mjeseca odnosno do 6. travnja 2021.
godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 499.920,00 kuna pri čemu bespovratna sredstva
iznose također 499.920,00 kuna. Cilj projekta je povećati socijalnu uključenost i unaprijediti
kvalitetu života slijepih osoba pružanjem usluge videćeg pratitelja.

Tijekom navedenog razdoblja 17 slijepih osoba s područja Požeško-slavonske županije koristilo je usluge videćeg pratitelja.  S ciljem pružanja najbolje moguće usluge korisnicima, zaposlena osoba prošla je edukaciju u području pristupa, komunikacije i vođenja slijepih osoba. Posao videćeg pratitelja podrazumijeva pratnju slijepoj osobi u zdravstvenu ustanovu, na sportska i rekreativna događanja, posjet ustanovama kulture, asistenciju prilikom kupovine ili kod obavljanja administrativnih poslova u kući poput čitanja, pisanja, odnosno ispunjavanja različitih službenih dokumenata ili računa, te općenito pomoć slijepoj osobi  kod obavljanja poslova za koje je nužno sudjelovanje osobe koja vidi.  

Videći pratitelj ima na raspolaganju osobni automobil kojeg koristi u obavljanju svakodnevnog posla. Na taj način korisnicima koji žive u manjim lokalnim sredinama  koje su često prometno izolirane omogućeno je  nesmetano obavljanje svih potrebnih aktivnosti. Najčešće usluge koje su korisnici tražili su pratnja prilikom odlaska liječniku zatim pratnja pri odlasku u banku, usluga obavljanja kupnje namirnica ili neka druga veća kupovina, poput kupnje namještaja. Pružanjem navedenih usluga nesamostalni korisnici  dobili su prijeko potrebnu pomoć prilikom obavljanja svakodnevnih životnih potreba. Videći pratitelj posebno je važan kod osoba koje žive u samačkim kućanstvima ili nisu samostalne u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Unatoč pandemiji koronavirusa, projekt „Iznova vidjeti tuđim očima“ provodio se neometano. Usluge videćeg pratitelja pružale su se  sukladno svim preporukama i mjerama Nacionalnog stožera (nošenje maske, dezinfekcija ruku prilikom obveznog osobnog kontakta i sl.). Pružanjem navedenih usluga utjecalo se na povećanje socijalne uključenosti i unapređenje kvalitete života slijepih osoba  čime su potpuno  ostvareni ciljevi projekta. Korisnici su iznimno zadovoljni mogućnošću korištenja usluge videće pratnje za koju kažu da im je od neprocjenjive pomoći te kako se nadaju da će se projekt nastaviti.

Međunarodni dan žena 🌹

Međunarodni dan žena  obilježava se 8. ožujka svake godine. Tog dana se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola. Nastao je kao inicijativa socijalističkih organizacija u razdoblju prije Prvog svjetskog rata u borbi za jednakost, pravo glasa kao i emancipaciji žena.

Ove godine zbog nepovoljne epidemiološke situacije  nažalost nismo bili u mogućnosti obilježiti taj dan zajedničkim druženjem članica u Udruzi  kao  prijašnjih  godina.

Stoga su ove godine dopredsjednik i tajnik Udruge sa videćim pratiteljima pridržavajući se svih epidemioloških mjera posjetili članice te im uručili prigodan znak pažnje.

Svim ženama od srca želimo sretan Međunarodni dan žena!

4. 1. Svjetski dan Brailleovog pisma

Na temelju odluke generalne skupštine Ujedinjenih naroda od 17. prosinca 2018., kojom je prihvatila prijedlog Svjetske unije slijepih (WBU), 4. siječnja obilježavamo Svjetski dan Brailleovog pisma.

Brailleovo pismo (hrv. brajica), međunarodno pismo za slijepe, priznato je brojnim dokumentima i konvencijama, a predstavlja temelj pismenosti i obrazovanja slijepih osoba u cijelom svijetu. Svojom kreativnošću i entuzijazmom izumio ga je Louis Braille, čiji je datum rođenja odabran kao Svjetski dan Brailleovog pisma.

Ovim povodom koristimo priliku kako bismo naglasili iznimnu važnost brajice koja slijepim i slabovidnim osobama, koje ne mogu koristiti standardni, odnosno crni tisak, omogućava ravnopravni pristup i sudjelovanje u svim područjima života — svakodnevnoj pisanoj komunikaciji, obrazovanju, znanosti, umjetnosti i tehnologiji. Zahvaljujući njoj, slijepe osobe imaju priliku školovati se i raditi uz svoje videće vršnjake, te čitati iz užitka jednako lako kao što to može bilo koja videća osoba.

Uz njezinu važnost, također se želimo osvrnuti i na izazove s kojima se svakodnevno susrećemo u području kvalitete, financiranja i šire dostupnosti brajice u Hrvatskoj. S ponosom ističemo da smo prošle godine napravili značajan korak u suočavanju s navedenim izazovima. Sastavljanjem „Standarda hrvatske brajice” prikupili smo postojeće brajične standarde i notacije koje se trenutno koriste u Republici Hrvatskoj, predstavili određene promjene i, na temelju primjera najbolje prakse, postavili okvir kojemu je cilj osigurati minimalnu kvalitetu materijala tiskanih na brajici.

Prema Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom, brajica ima izuzetno važnu ulogu u kontekstu obrazovanja, slobode izražavanja i mišljenja, te socijalne uključenosti slijepih i slabovidnih osoba.

Izvor: Hrvatski savez slijepih