Mjesečni arhivi: rujan 2021.

Kreativna radionica

Kreativne ruke naših korisnica uz asistenciju djelatnica Udruge ovaj dan su iskoristile za izradu mirisnih svijeća. Kroz kreativno izražavanje članovi razvijaju pozitivnu percepciju o sebi kao stvaralačkom biću kojem invaliditet nije prepreka . Razvija se motorika , taktilno osjetilo te koordinacija pokreta kao i samopouzdanje. Sudjelovanjem na kreativnim radionicama, slijepe osobe stječu nova znanja i vještine , što pridonosi njihovoj samostalnosti i socijalnom uključivanju.

Edukacija Analitičke i zagovaračke kompetencije za predstavnike udruga osoba s invaliditetom

Što je to javno zagovaranje, koji su njegovi elementi, kako odrediti ciljeve, poruku i način komunikacije – sve su to teme s kojima su se predstavnici udruga osoba s invaliditetom mogli detaljnije upoznati ovaj vikend od petka 17. rujna do nedjelje 19. rujna.

Udruga slijepih Pakrac – Lipik je, naime, organizirala u Lipiku trodnevnu edukaciju Analitičke i zagovaračke kompetencije za predstavnike udruga osoba s invaliditetom na kojoj su sudjelovali i predstavnici naše Udruge.

Edukacija se održala u okviru projekta “Nismo sami”; odobrenog u sklopu poziva „Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza I„ financiranog bespovratnim sredstvima Europske Unije i Europskog socijalnog fonda kojeg zajednički provode Grad Pakrac i partneri Udruga slijepih Pakrac-Lipik, Hrvatski crveni križ ,Centar za socijalnu skrb Pakrac te Opća županijska bolnica Pakrac i bolnica hrvatskih veterana.

Edukacijsko-rehabilitacijski kamp za odrasle slijepe osobe i članove njihovih obitelji

Hrvatski savez slijepih u sklopu Europskog projekta „Diljem naše lijepe, integrirajmo slijepe“ u razdoblju od 10.-14. rujna 2021. u Edukacijsko rehabilitacijskom kampu slijepih Premantura organizirao je kamp za odrasle slijepe osobe i članove njihovih obitelji na kojemu je sudjelovala predstavnica naše Udruge sa suprugom.
Glavne aktivnosti kampa usmjerene su na razmjenu iskustava sudionika te jačanje vještina i kompetencija za prevladavanje specifičnih teškoća obitelji osoba s invaliditetom.

Susret slijepih žena Slavonije i Baranje, Osijek 2021

U subotu 04. rujna gostovali smo u Osijeku na tradicionalnom susretu slijepih žena Slavonije i Baranje čiji je domaćin ove godine Udruga slijepih Osječko baranjske županije. Nakon uvodnog pozdrava uslijedilo je predstavljanje Udruga sudionica iz Virovitice, Pakraca, Slavonskog Broda, Vinkovaca, Osijeka i Požege. Ispred naše Udruge susretu su prisustvovale dvije članice uz videću pratnju djelatnica Udruge. Potom se krenulo u  obilazak konkatedrale sv. Petra i Pavla gdje nas je dočekao kapelan te prisutne upoznao sa poviješću konkatedrale. Po završetku obilaska konkatedrale uslijedila je plovidba Kompom na drugu obalu Drave gdje je za sudionice organiziran ručak. Nakon toga uslijedio je povratak u prostorije Udruge na zajedničko druženje. Članice su  dogovorile dogodine domaćinstvo susreta preuzima Udruga slijepih Virovitičko-podravske županije.

Druženje osoba s invaliditetom

Udruga osoba s invaliditetom Grada Požege i Županije Požeško – slavonske 02. rujna 2021. godine organizirala je tradicionalno druženje  u vetovačkom restoranu Schon Blick.

Na ugodnom druženju uz ručak i osvježenje sudjelovali su i predstavnici naše Udruge, dopredsjednik Goran Grgić sa videćom pratiteljicom.