Mjesečni arhivi: travanj 2023.

Kazališna predstava Privatni životi

U subotu 22. travnja 2023.g., u sklopu projekta “Živjeti život kao san – samostalno, aktivno, neovisno II”, na kojem smo partneri Udruzi slijepih Varaždinske županije, članovi kulturno-književnog kluba naše Udruge posjetili su Gradsko kazalište Požega u kojem se odigrala predstava  naziva  „Privatni životi“. Riječ je o  drami koja na zanimljiv i komičan način prikazuje dva bračna para na medenom mjesecu.  Ovim aktivnostima kulturno književnog kluba želi se potaći uključivanje slijepih osoba u kulturno-umjetničke sadržaje zajednice te kvalitetno provođenje slobodnog vremena što se ovim aktivnostima i postiglo.

Željka Peška državna prvakinja u kuglanju za slijepe i slabovidne

U razdoblju od 22. do 23.04.2023 godine u Kutini održana je završnica 31. Pojedinačnog prvenstva Hrvatske u kuglanju za slijepe i slabovidne. Članica Športske udruge slijepih Grada Požege i Požeško-slavonske županije „Zlatna Dolina“  Željka Peška osvojila je prvo mjesto u kategoriji B3 žene sa srušenih 1441 čunja čime je osvojila naslov državne prvakinje u kuglanju za slijepe i slabovidne.

Nadbiskupijski susret slijepih i slabovidnih Đakovo 2023

U subotu 15. travnja 2023 sudjelovali smo na tradicionalnom Nadbiskupijskom susretu slijepih i slabovidnih osoba koji je održan  u Đakovu. Organizator susreta je Nadbiskupijsko povjerenstvo za pastoral osoba s invaliditetom i članova njihovih obitelji na čelu s povjerenikom vlč. Alojzom Kovačekom, župnikom Župe sv. Ćirila i Metoda u Osijeku. Susret je počeo okupljanjem u đakovačkoj katedrali i  misnim slavljem koje je predvodio  o. Boris Jozić, DI iz Osijeka. Na početku  povjerenik Kovaček pozdravio je sudionike koji su organizirano pristigli iz županijskih udruga slijepih i slabovidnih iz Osijeka, Slavonskog Broda, Požege i Đakova. Zahvalio je mladim volonterima Crvenoga križa koji su bili na usluzi i pomoći sudionicima susreta. Drugi dio susreta nastavljen je u Sinodskoj dvorani Središnje nadbiskupijske i fakultetske knjižnice duhovnim razmatranjem o temi „Ako ne budete kao djeca… „ kojega je također vodio o. Boris Jozić.  Pitanjima je provocirao interakciju sudionika kako bi zajedno došli do cilja i spoznaje onoga što je bitno u ovozemaljskom životu.  Potom je voditelj pozvao sudionike da učine malu duhovnu vježbu i postanu svjesni Božje prisutnosti u srcu te je rekao: „Pitanje zašto sam slijep ili slabovidan i zašto je moralo biti baš tako? To nije toliko bitno nego je bitnije spoznati da si Božji i da te Bog nikada nije napustio i nikada neće.“ Razmatranje je zaključio ili ilustrirao pjesmom koja govori da je sretan onaj tko malo treba i da se sreća ne može zlatom kupiti, a koju su izveli dečki iz Tamburaškog sastava „Anđeli“. Susret je završio domjenkom uz druženje, pjesmu i svirku „Anđela“.

Posjet kazalištu

U subotu 25. ožujka 2023.g., u sklopu projekta “Živjeti život kao san – samostalno, aktivno, neovisno II”, na kojem smo partneri Udruzi slijepih Varaždinske županije, članovi kulturno-književnog kluba naše Udruge posjetili su Gradsko kazalište Požega u kojem se odigrala predstava  naziva  „Slučaj maturanta Wagnera“. Riječ je o  drami koja prikazuje oca kako svojim ne razumijevanjem uništava vlastitog sina koji se lomi između zatečenih vrijednosti i odnosa prema životu i njegova pokušaja da stvori svoj sistem vrijednosti.  Ovim  aktivnostima kulturno književnog kluba želi se potaći uključivanje slijepih osoba u kulturno-umjetničke sadržaje zajednice te kvalitetno provođenje slobodnog vremena što se ovim aktivnostima i postiglo.