Mjesečni arhivi: lipanj 2023.

Vikend inkluzije u Savičentu

Na poziv poznatog istarskog slijepog planinara Feruča Lazarića predstavnici naše Udruge sudjelovali su 10. lipnja 2023. na 4. vikendu inkluzije u Savičentu. Nakon okupljanja sudionika na trgu ispred Lože krenulo se u obilazak ovog predivnog mjesta uz pratnju turističkog vodiča te izložbe stvaralaštva slijepih na kojoj su bile izložene rukotvorine i našeg člana. Potom je uslijedilo zabavni program uz planinarski bal i večeru u dvorcu Grimani. Drugog dana organiziran je odlazak u izletište slijepih Istre Cukrići, vožnja tandem biciklima, jahanje i pikado. Sa ovog događanja naši članovi nose samo lijepe uspomene.

Željka Peška osvojila zlato i broncu na EP u kuglanju za slijepe

Prošlog tjedna održano je 22. Europsko prvenstvo u kuglanju za slijepe i slabovidne u Rumunjskom gradu Targu Mures. Naša vrhunska sportašica Željka Peška nastupila je kao članica hrvatske reprezentacije te ekipno osvojila zlatnu medalju dok je u kategoriji singl osvojila broncu. Ovim putem čestitamo našoj Željki i njenom treneru Željku Lončaru. Sveukupno hrvatska reprezentacija osvojila je 7 zlatnih, tri srebrne i tri brončane medalje.

Pruži mi ruku

Ovu nedjelju su planinari HPD Gojzerica pružili ruku članovima Udruge slijepih Grada Požege i Požeško-slavonske županije i odveli ih na prvi zajednički planinarski izlet koji je ujedno i  prvi zajednički izlet jednog Planinarskog društva i Udruge slijepih u Slavoniji. Okupili su se u jutarnjim satima ispred sjedišta HPD Gojzerica i kratko upoznali. Videća pratiteljica slijepih i slabovidnih planinarima je dala nekoliko savjeta kako treba voditi.Uz puno dobre volje planinari su se upustili u vođenje slijepih i slabovidnih osoba koje su im pružile svoju ruku s povjerenjem.Izlet je protekao veselo, uz puno razgovora i pošalica. Hodali su zajedno od Velike uz potok Dubočanka do šumskog predjela Duboka i sjenice Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije.Papuk nisu gledali ali su uživali u žuborenju njegovih nabujalih potoka, mirisu procvjetale bazge i ugodnoj hladovini stoljetnih krošnji. Na ovom izletu nisu se brojali prijeđeni kilometri već nova poznanstva a sunčano vrijeme je dodatno uljepšalo cijeli događaj.Planinarenje svakoj osoba, neovisno vidi li ona ili ne, donese u život puno lijepih trenutaka i doživljaja. Sudionici izleta pohvalili su ideju i realizaciju ovog zanimljivog i  za članove Udruge slijepih novog iskustva stoga ćemo ovu praksu zajedničkih izleta nastaviti. Ovim druženjem obogatili smo jedni druge, stekli nova znanja i vještine te se veselimo budućim podvizima.

Susret slijepih žena Slavonije i Baranje 2023

U subotu 03. lipnja u Virovitici održan je tradicionalni susret slijepih žena Slavonije i Baranje na kojem su sudjelovale dvije članice naše Udruge uz asistenciju videćih pratitelja. Na početku susreta sve prisutne gošće pozdravila je predsjednica Organizacije slijepih VPŽ Valentina Markovinović i pročelnik grada Virovitice za društvene djelatnosti Alen Bjelica. Nakon predstavljanja prisutnih članica i međusobne razmjene poklona domaćini su nas poveli u obilazak prekrasnog dvoraca Pejačević i Gradskog muzeja Virovitica. Po završetku obilaska susret slijepih žena Slavonije i Baranje nastavio se u prostorijama Udruge uz domjenak, glazbu i ugodno druženje. Kako je to običaj dogovoreno je domaćinstvo susreta za iduću godinu te je isto prihvatila Našička Udruga.

Dani otvorenih vrata Udruga 2023

Udruga slijepih Grada Požege i Požeško-slavonske županije i ove se godine uključila u manifestaciju Dana otvorenih vrata Udruga koji svake godine organizira Ured za Udruge Vlade RH a  koji ove godine po prvi put organizira Savjet mladih grada Požege i Udruga „MI“ roditelja djece s poteškoćama u razvoju u sklopu društvenog projekta „Proljeće u Požegi“ u razdoblju od 01. do 03. lipnja na Terezinskom trgu u Požegi. Naša Udruga sudjelovala je na ovoj manifestaciji na dan otvaranja te  predstavila rad i  aktivnosti koje provodi. Na štandu izložili smo  neke od kreativnih radova naših članica, pomagala koja koriste slijepe osobe, brajevu mašinu, razne promotivne materijale. Kako to izgleda biti slijep i pokušati se kretati unatoč mogućim preprekama te kako prepoznati euro novčanice iskušali su učenici naših osnovnih škola što ih se veoma dojmilo. Ujedno iskoristili smo priliku i  pozvali sve zainteresirane da podrže  rad Udruge svojim volonterskim angažmanom.