SV. LUCIJA-ZAŠTITNICA SLIJEPIH I SLABOVIDNIH OSOBA

Kroz svu kršćansku povijest štuje se među kršćanima kao mnogostruka zaštitnica – slijepih i slabovidnih, ratara, lađara, staklara, krojača, tkalaca, pisara, vratara i kovača.

13. prosinac se po julijanskom kalendaru povezuje sa najkraćim danom u godini i narodna tradicija je povezala ugaslu svjetlost njezinih slijepih očiju sa najdužom noći zimskog sunčevog ciklusa. Pripisivali su joj posebnu moć – sveta Lucija bi zimskom suncu povratila snagu i svjetlost da bi moglo ponovno zagrijati promrzlu zemlju iz koje bi niknuli novi plodovi. Svetu Luciju su počeli štovati već u 5. stoljeću i vrlo brzo su je štovali u svom zapadnom kršćanskom svijetu. Lucija dolazi od latinske riječi lux, lucis što znači svjetlo stoga Sv. Lucija simbolizira svjetlost u zimskoj tami i navješćuje Božić kao rođenje Svjetla. Nakon njezina blagdana dani postaju sve duži o čemu govori i izreka Sveta Lucija, mrak ubija.

U našoj Udruzi tradicionalno se obilježava dan sv. Lucije uz prigodni domjenak koji ove godine zbog nepovoljne epidemiološke situacije uzrokovane COVID-om 19 nažalost nećemo biti u mogućnosti održati.